Avalanche Quartet door stad en land (2)

19 november 2013

Nauwelijks publiciteit en toch volle zalen. Het verbaast Henk Hofstede wel een beetje. De Leonard Cohen-tournee Rainy Night House van het Avalanche Quartet trekt meer mensen dan de vier hadden durven hopen. Dat is tegen de stroom in, stelt Henk Hofstede vast. "Iedereen trekt minder mensen, zelfs Spinvis heeft daar mee te maken. De landelijke media hebben ons totaal genegeerd. Ik denk dat de mensen elkaar doorvertellen over ons." Zouden ze misschien afkomen op de gemunte kwaliteit van het kwartet en hun repertoire? "Daar hebben we nooit aan gedacht", bekent Marjolein van der Klauw. "Het zou kunnen."

De tournee is halverwege en Henk Hofstede is zeer tevreden. "Gouda twee keer uitverkocht, dat is 500 mensen, zelfs Leeuwarden, een behoorlijk grote zaal, 280 mensen. De cd verkoopt goed, soms raken we op een avond veertig stuks kwijt. Het gaat echt goed. Mensen reageren na afloop bij het signeren soms op het hysterische af." De Fransche School in Culemborg is een van de bijna-thuishavens voor het Avalanche Quartet. Het publiek begroet het kwartet amicaal en al na het eerste nummer valt ze ‘zeer goed’ ten deel. Hofstede tempert het enthousiasme enigszins, want we moeten nog een uur of wat voort en de verwachtingen mogen niet te hooggespannen zijn. Hij hoeft zich geen zorgen te maken. Culemborgers zijn van nature licht tobberig – dat past wel weer bij Leonard Cohen – en allerminst hysterisch. Toch laat zich boven in de zaal – ruim honderd man – een vrouwelijke fan ontvallen: "Hier word ik stil van. Ik moet even bijkomen."

Never change a winning set. Hofstede, Van der Klauw, Arwen Linneman en Pim Kops hebben in de loop van de tournee – ze zijn net over de helft – weinig veranderd aan. Het kan wel. "We hebben Hey That’s No Way To Say Goodbye er uit gegooid. One Of Us Can Not Be Wrong en Nancy moeten we nog doen, dat staat vast." "En Famous Blue Raincoat", vult Van der Klauw aan. Stories Of The Streets heeft een reisje door de set gemaakt. "Hij zat te vroeg en daar is hij te heftig voor", vindt Hofstede. "We hebben wel gesleuteld aan de balans. Cohen schrijft veel walsjes en daar moeten wij er niet te veel van achter elkaar doen. Dat was zo in het begin, vonden we. Je merkt dat pas als je de hele set in één avond doet." Eén lied van Leonard Cohen zullen ze nooit uitvoeren. "Hallelujah, daar moet iedereen van afblijven sinds de versie van Jeff Buckley."

Heaven volgt het Avalanche Quartet op hun tournee en doet daar geregeld verslag van op deze blog.

Zie voor de tourlijst: www.avalanchequartet.nl.