Avalanche Quartet: liefde voor Cohen

13 september 2013

Rainy Night House heet het tweede album van het Avalanche Quartet, de formatie rond Nits-zanger Henk Hofstede die zich toelegt op de vertolking van liedjes van Leonard Cohen. In oktober, november en december volgt een uitgebreide tour.

Alleen een optreden van Leonard Cohen zelf, brengt je dichter bij de essentie van zijn liedjes. Maar het Avalanche Quartet, dat naast Henk Hofstede van Nits, bestaat uit Pim Kops (De Dijk), Marjolein van der Klauw (Powderblue) en Arwen Linneman (ex-Nits), is the best next thing. Zoals is te horen op het nieuwe album – het eerste verscheen in 2007 – waarop zeven studio-opnamen worden afgewisseld met zeven live uitgevoerde nummers. De stemmen van Hofstede en Van der Klauw gaan wonderwel samen, en de instrumentaties zijn verfijnd en gevarieerd. Heel vaak treedt het kwartet overigens niet op, ieder lid heeft zo zijn eigen verplichtingen. Alleen wanneer de agenda’s het toelaten wordt de liefde voor Cohens oeuvre gematerialiseerd.

Henk Hofstede maakte in 2005 een begeleidende cd bij het boek Yesterday’s Tomorrow dat de Belg Marc Hendrickx over de Canadese bard schreef. Met de hulp van Pim Kops en Marjolein van der Klauw. Een schot in de roos bleek, want er kwamen veel verzoeken voor optredens en in 2007 verscheen het eerste album onder de noemer Avalanche Quartet: Leonard Cohen Songs.

Het prachtig verzorgde Rainy Night House – een waar labour of love ­­– bevat twee nummers die niet door Cohen zijn geschreven. In House Of Jacob beschrijft Hofstede een bezoek aan het huis van zijn grootvader in Amsterdam en het titelnummer is van Joni Mitchell, en is geschreven tijdens een verblijf in het ouderlijk huis van Cohen in Montreal.

Rainy Night House verschijnt in eigen beheer en is vanaf 20 september te beluisteren (en te kopen) via iTunes en Spotify. Uiteraard zal de cd te koop zijn tijdens de uitgebreide tour van het kwartet in de maanden oktober, november en december.

Zie voor optredens