Beatles op Spotify

26 december 2015

The Beatles zijn hartelijk en gemoedelijk verwelkomd op Spotify. Anderhalf etmaal na de bescheiden entree als kerstcadeau – de media ronkten, dat wel – zijn Come Together en het album Let It Be ruim een miljoen keer opgepikt. De muziekwereld praat weer over The Beatles – de tweede keer in een paar weken. De eerste volgde op de visuele openbaring van 1+ op dvd en blu-ray. Zeven jaar platen opnemen en daar bijna een halve eeuw later nog en weer mee scoren. Beatles en erven leven bij een zeer conservatief beleid.

The Beatles trots aangekondigd als new release – gekker zal het 2015 A.D. en later niet zijn. The Fab Four gaven de dag voor Kerstmis hun 224 songs prijs aan negen streamingdiensten, waarvan Spotify veruit de duidelijkste, toegankelijkste en rijkst bedeelde is. Een cadeautje, en dat mag ook wel een keer na al die jaren van rechten bewaken en uitwringen, of ze nou bij EMI, Apple, Michael Jackson of Paul McCartney berusten.

Een cadeautje voor wie eigenlijk? De fans hebben alles al een keer of wat: elpees, ep’s, singles, vinyl, cd, dvd, video. Die luisteren – ik ook – vertederd en onberedeneerbaar trots naar Spotify. "Nu kan de hele wereld horen hoe goed ze zijn." Voor die rest is de streamgang bedoeld, want het begint voor te komen dat iemand in een muziekgesprek ‘weleens’ heeft gehoord van The Beatles. Ringo Starr en Paul McCartney, de overlevenden, weten dat ook - mogelijk zijn ze al eens niet herkend in een supermarkt. Tijd voor een kennisinjectie.

Het geluid is boven verwachting. Neil Young zal het niks vinden, die heeft zo goed als alles teruggetrokken van Spotify wegens de slechte kwaliteit. Young werkt sinds jaar en dag – met Steve Jobs, tot diens dood – aan een weergavesysteem dat alle andere weergavesystemen lachertjes maakt. Ik geloof hem, maar ik betwijfel of wij, oud noch jong, zullen horen wat hij bedoelt.

De eindejaarsactie van The Beatles is een verrassing. Een paar weken geleden kwam 1+ uit, de clips van hun verzamelaar 1 uit 1999, plus afwijkende en aanvullende filmpjes, en een fraai boekwerk met uitleg over alle songs en clips. Echt nieuw, eigenlijk, dus kochten en kopen de fans ze. Dat levert alweer extra inkomsten op, genoeg voor een jaar of zo. Het was hun eerste nieuws sinds de geremasterde albums, los en in boxen, mono en stereo, op cd en vinyl.

En nu de streamingdiensten. Moge deze ‘vrijgevige’ actie een vervolg krijgen met op zijn minst de live-elpee At The Hollywood Bowl op cd – hoe slecht de kwaliteit ook, die eenzame concertregistratie mag niet ontbreken – en natuurlijk de film Let It Be op dvd en blu-ray. Dan praten we weer verder.

Spotify heeft meteen zes afspeellijsten gecreëerd, waaronder die met alle albums bij elkaar, dus 224 songs op rij, zo’n elf uur Beatles. Die lijsten hebben al een flink aantal volgers, al haalt het niet bij de Spotify-hits van anderen. Maar ja, The Beatles beginnen net.

The Beatles staan op Slacker, Apple Music, Deezer, Microsoft Groove, Google Play Music, Prime, Rhapsody, Tidal en Spotify.