Beter laat ontdekt dan nooit: No Thyself van Magazine

27 november 2019

In mijn jaarlijstje kan ik hem met goed fatsoen niet opnemen, daarvoor is hij al veel te oud. Maar No Thyself van Magazine was voor mij wel een van de grote ontdekkingen van het afgelopen jaar. Nooit geweten dat deze legendarische postpunkformatie in 2011 zo’n fantastisch album heeft gemaakt.

Moeten albums die in je jaarlijstje staan ook in dat jaar verschenen zijn? Nou, niet echt, al was het alleen maar omdat dan alle titels die uitkomen tussen medio november (wanneer wij onze lijstjes moeten inleveren) en 1 januari nooit in een jaarlijstje zouden kunnen opduiken. Bovendien duurt het soms gewoon een tijdje voordat je een plaat oppikt. Een album mag dus best wat ouder zijn. Zo heb ik Show Business, Baby van voormalig Go to Blazes-voorman Tom Heyman gewoon in mijn lijstje opgenomen, ook al is de onweerstaanbare rootsrock van dit heerlijke album daarvoor eigenlijk al te oud.

Maar er zijn grenzen. No Thyself van Magazine dateert van 2011. Die kan ik dus moeilijk opnemen in mijn lijstje van 2019, ook al heb ik hem pas dit jaar ontdekt en hem héél veel gedraaid. Howard Devoto en consorten trakteren ons op fenomenale postpunk, bijna van hetzelfde niveau als hun legendarische eerste twee (Real Life en Secondhand Daylight). En veel beter dan de platen die ze daarna hebben uitgebracht. Dus als je indertijd fan was en deze vijfde studioplaat hebt gemist, zou ik er zeker achteraangaan.

Het nieuwe nummer van Heaven met de jaarlijstjes verschijnt medio december.