Beth Hart bang voor succes en geluk

23 april 2015

Beth Hart speelde onlangs in een uitverkochte Heineken Music Hall en zag haar achtste studioalbum Better Than Home op 1 binnenkomen in de Nederlandse hitlijst. Het gaat goed met haar carrière, maar dat is weleens anders geweest. "Op elk album heb ik altijd de waarheid verteld op dat moment in mijn leven."

De 43-jarige Amerikaanse bluesrockzangeres debuteerde in 1996 met het album Immortal. De zangeres uit Los Angeles worstelde in die tijd met een alcohol- en drugsverslaving en bleek ook nog eens manisch depressief te zijn. Over die donkere kanten van haar leven heeft ze veel gezongen door de jaren heen. "In mijn liedjes vind ik troost. Ze zijn mijn manier om mezelf te helen, ze zingen is mijn manier van bidden."

In 2012 treedt Hart samen met gitarist Jeff Beck op tijdens The Kennedy Center Honors om een ode te brengen aan bluesmuzikant Buddy Guy. Ze krijgt er een staande ovatie van onder meer president Obama en ontmoet er Michael Stevens en Rob Mathes, de twee producers van Better Than Home. "Zij daagden me uit om een album te schrijven met een positieve insteek. Dat voelde ongemakkelijk, omdat ik niet gewend ben om zo te schrijven. Me goed voelen vind ik al eng. Als ik down ben, kan ik niet vallen. Maar als het goed met me gaat, ben ik altijd bang dat God zegt: jij hebt teveel plezier, we gaan jou eens even een levensles leren."

Hart noemt het soulachtige Better Than Home de moeilijkste plaat om te schrijven. "De liedjes zijn ook pijnlijk om op het podium te brengen. Zo zijn er twee liedjes over mijn vader, die mijn moeder verliet en ging samenwonen met een andere vrouw. Ik kan daar nu eindelijk over zingen.”

Het titelnummer en tevens de eerste single van Better Than Home gaat over het geluk dat Hart ervaart tijdens een tournee. "Veel van de wereld zien samen met mijn vrienden en man [haar roadmanager Scott Guetzkow] en spelen voor al die mensen is eigenlijk leuker dan thuis zijn. Er zit veel levensvreugde in dat lied", legt ze uit. "Ik ben erachter gekomen dat geluk vaak voortkomt uit een hele zware tijd. Want dan word je gedwongen om je grootste angsten onder ogen te zien. Het mooie daarvan is, dat het vaak blijkt mee te vallen: hé, waar ben ik al die tijd zo bang voor geweest?"

Bekijk het complete interview.

Beth Hart live: 11 juli op het North Sea Jazz, Rotterdam.

©FaceCulture