Bewilder begeestert

1 september 2015

'Bewilder' betekent iemand in staat van verwarring brengen of perplex doen staan. Zo is te lezen op de website van de nieuwe band met die naam die afgelopen zaterdag zijn debuutalbum presenteerde in Utrecht. Hoewel nieuw, zanger/gitarist Maurits Westerik kennen we van GEM – en als columnist van Heaven. Bram Hakkens drumt in het orkest van Kyteman en inmiddels ook bij Douwe Bob en JW Roy. Bassist Jeroen Overman, toetsenist Arjen de Bock en tweede gitarist Arjan Kamphuis hebben ook zo hun sporen verdiend in de vaderlandse muziekscene. Net als Hallo Venray-drummer Henk Jonkers die het debuutalbum Dear Island produceerde.

Veel volk van het hippe platenlabel Excelsior ontwaar ik op de al even hippe locatie van decorontwerpers Triomf waar Dear Island ten doop wordt gehouden. Vroeger probeerde je oude fabriekspanden op half verlaten industrieterreinen te ontlopen, tegenwoordig zijn daar ‘broeinesten’ van creativiteit te vinden. En op deze zwoele zaterdagavond is het ook nog volle maan. It’s in the air. Het onweer zal pas later losbarsten.

Maurits Westerik is lichtelijk zenuwachtig – spelen voor pakweg honderd >jongens en meisjes heeft hij vaker gedaan, maar dit zijn wel heel erg veel bekende gezichten. Hij slaat er zich doorheen met de hem bekende charme. Op het buitenpodium het geluid is niet optimaal, het publiek maalt er niet om. Wat we horen is veelbelovend en tegelijkertijd bekend. De stem van Westerik is geknipt voor deze melodieuze rock zoals liefhebbers van GEM al langer weten. Bewilder groovet. “We proberen steeds anders te klinken”, roept de opgetogen voorman na een uitgesponnen versie van Tied Up, de afsluiter van het album waarin hij zijn gitaar heeft laten spreken. We zijn bewildered.

'Dear Island' van Bewilder wordt uitgebracht door Excelsior Records en verschijnt – uiteraard – ook op vinyl. Voor speeldata raadpleeg de site.