Bijzondere klezmer- en balkanband schittert nog één keer

5 september 2018

Szikra, het brisante samenwerkingsproject tussen de Amsterdam Klezmer Band en het Hongaarse Söndörgő, geeft zaterdag 8 september zijn voorlopig laatste concert. Na een enerverend jaar. dat hen langs Europese podia en festivals bracht, sluit de opzwepende superformatie af in Paradiso, Amsterdam.

Twee bijzondere bands

De Amsterdam Klezmer Band maakte de afgelopen 20 jaar internationaal furore met een onweerstaanbare mix van traditionele klezmer, balkan, gipsy en moderne dansmuziek. Geen wonder dat het klikt met Söndörgő, de Hongaarse band die oude muziek uit de Balkan nieuw leven inblaast. Söndörgő maakte furore op Europese festivals met spectaculair samenspel op akoestische snaarinstrumenten.

“Dit zijn twee bands die met een open mind muziek maken”, zegt AKB-bassist Jasper de Beer. “Wij laten ons inspireren door alles wat raakvlakken heeft met klezmer, balkan en zigeunermuziek. En zij doen op hun manier hetzelfde. We laten ons niet beperken door tradities. En net als bij onze optredens zie je het publiek geleidelijk aan steeds meer in extase raken.”

Bij de Amsterdam Klezmer Band ontstaat het idee om een keer samen te werken met Söndörgő. Begin 2017 worden de eerste contacten gelegd en de Hongaarse band reageert enthousiast op het voorstel. Bij de kennismaking in Nederland blijkt het op zowel muzikaal als op persoonlijk vlak geweldig te klikken. Er ontstaat een intrigerende, nieuwe sound met bijzondere energie. Wat het ook is…Szikra (Hongaars voor vonk) is geboren.

Paradiso

In september 2017 wordt de samenwerking tussen de Amsterdam Klezmer Band en Söndörgő in Nederland vastgelegd in de studio. Het album Szikra verschijnt in april 2018. Tijdens concerten in Rotterdam, Amsterdam en Boedapest gaat het dak eraf. Deze zomer is de dubbelband te zien op podia en festivals in heel Europa: Sziget, Music Meeting, Gentse Feesten, Amersfoort Jazz Festival, Dranouter Festival. De unieke, muzikale reis wordt met een groot feestelijk slotakkoord afgesloten in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam.

De albumrecensie van Szikra uit Heaven mei/juni 2018:

De Amsterdam Klezmer Band heeft zich nooit echt puur laten leiden door klezmer. Als het uitkwam, gingen ze ruimschoots over de genregrens heen. We hoeven dan ook niet raar op te kijken dat ze voor Szikra een samenwerking aangingen met tamburitza-orkest Söndörgö. De oprichters van die Hongaarse folkband, de broers Áron, Benjamin, Salamon en Dávid Eredics, bespelen alle vier een andere soort tambura (een soort Hongaarse mandoline). Het vijfde Söndörgö-lid, middelbare-schoolvriend Attila Buzás speelt bas- en cello-tambura. Aldus spelen ze een heel ander soort Oost-Europese ensemblefolk dan de rijkelijk met blazers gelardeerde brassbandfolk die we associëren met met Oost-Europa. Dat de heren van Söndörgö niet voor één gat zijn te vangen, bewijst Szikra, want Salamon en Dávid spelen ook accordeon, herdersfluit, blokfluit, en klarinet en saxofoon. Die combinatie matcht wonderwel met de gelijkaardige blazers van het AKB, want er is ook weinig overlap met het soort klezmer dat die band brengt, de klankkleuren passen prima bij elkaar en laten beide stijlen naadloos in elkaar overvloeien alsof het nooit anders is geweest.

Pieter Wijnstekers

Amsterdam Klezmer Band & Söndörgö: Szikra (Vetnasj Records/Coast To Coast)