Bijzondere muziek op Cross-linx

24 februari 2017

Ane Brun is de headliner van Cross­-linx 2017. Het festival dat begin maart op vier locaties in Nederland op vier verschillende dagen plaatsvindt, heeft een reputatie hoog te houden met genre­overstijgende muziek en samenwerkingsverbanden.

Ane Brun & Zapp4

Nummers van de Noorse singer­-songwriter krijgen bijzondere bewerkingen van Zapp4, een eigenzinnig Nederlands strijkkwartet dat eerder werk van Nirvana en Radiohead onder handen nam. Ane Brun deed hier voor het eerst van zich spreken met Spending Time With Morgan (2003), een album vol kleine liedjes. Maar ze gaf haar repertoire al eerder een meer symfonische bewerking zoals te horen op Live In Scandinavia. Op haar meest recente album When I’m Free (2015) klinken triphop en jazz door in haar muziek.

Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra

Ook om naar uit te kijken en ook uit Scandinavië is het optreden van Efterklang met The Happy Hopeless Orchestra, die hun eerder dit jaar verschenen mini­opera Leaves – The Colour Of Falling op de planken gaan brengen. We schreven eerder over het album: “Lef kan je het Deense Efterklang niet ontzeggen. Lieten ze tot nu toe een bijzondere eigen vorm van orkestrale pop horen, samen met componist Karsten Fundal en een achttal klassieke muzikanten – tesamen The Happy Hopeless Orchestra gedoopt –, brengen ze een heuse klassieke mini­-opera van bijna een uur. Het stuk is zo mooi en fascinerend dat het best een volledige opera had mogen zijn.”

Aansprekend zijn verder de komst van Shara Worden alias My Brightest Diamond, een graag geziene gast op het festival, en de Australische multi­instrumentalist Padma Newsome met het Unremembered Orchestra.

Cross-linx 2017: donderdag 2 maart in het Muziekgebouw, Eindhoven; vrijdag 3 maart in De Oosterpoort, Groningen; zaterdag 4 maart in De Doelen, Rotterdam; zondag 5 maart in Muziekgebouw aan ’t IJ,  Amsterdam.