Bluegrasstoppers in Zuilen

7 mei 2015

De Amerikaanse bluegrass-grootheid Doyle Lawson is de grote trekker van het Gulpener Bluegrassfestival dat 14 mei – Hemelvaartsdag – voor de derde keer plaatsvindt in het voormalige gemeentehuis van het nabij Utrecht gelegen Zuilen.

Voor de meeste popliefhebbers doet de naam Doyle Lawson geen bel rinkelen. Voor de liefhebber van het virtuoze snarenspel op banjo, mandoline, viool, gitaar en contrabas, en de high lonesome voices, is hij een levende legende. Lid van de Bluegrass Musical Hall of Fame, met een platencarrière die bijna vier decennia omspant.

Doyle Lawson, een virtuoos op de mandoline, is als geen ander erin geslaagd bluegrass en gospel met elkaar te combineren. Bluegrassgospel is een florerend subgenre, dat zijn eigen plaats opeist naast de Afro-Amerikaanse negro-spirituals waarmee de meesten van ons gospel associëren. Lawson neemt zijn groep Quicksilver mee.

Ook Neerlands beste bluegrassbands, Blue Grass Boogie Menen Brock & The Brocketters zijn te horen, evenals Fréderique Spigt, die de laatste jaren furore maakt als onvervalste cowgirl – met haar eigen drie J’s als begeleiders. Een van die J’s, Joost van Es, organiseert het festival, dat grotendeels in de buitenlucht plaatsvindt. We hopen op mooi weer.

Het Gulpener Bluegrassfestival: 14 mei Parel van Zuilen, Utrecht. Het eerste optreden is om 14.30, het laatste om 22.45 uur. Voor het volledige programma, tickets en routebeschrijving zie de festivalsite.