Blues en meer in De Oosterpoort

26 april 2018

Komende zaterdag staat De Oosterpoort in Groningen in het teken van de blues, maar dan wel in de meest vergaande definitie van ze bloez. Want de line-up van de Rhythm & Blues Night 2018 is werkelijk indrukwekkend met onder anderen Tony Joe White, Dana Fuchs, Young Gun Silver Fox, Hannah Williams & The Affirmations, Ian Siegal Band, Laurence Jones en Michelle David & The Gospel Sessions.

Iedereen denkt te weten wat er bedoeld wordt als we het over de blues hebben. Vrijwel iedereen kent de muziek en het gevoel. Want als het bij blues ergens om draait, dan is het wel gevoel.

De Nederlandse bluesgitarist Erwin Java, die speelde bij legendarische bands als Herman Broods Wild Romance en Cuby + Blizzards, en tegenwoordig furore maakt bij King of the World en onlangs zijn eerste soloalbum uitbracht, zegt het zo: “Blues is van oudsher de muziekvorm waarin uiting gegeven wordt aan primaire menselijke emoties en omstandigheden, zoals verdriet, armoede, honger, vreugde, seksualiteit et cetera. En dat gevoel is van alle tijden. Je zult op dit moment maar in een half ingestort huis in Zeerijp wonen en langzaam beseffen dat het nog wel even kan duren voor er hulp in het verschiet ligt, als die al in het verschiet ligt. Voor mij is blues spelen laveren tussen mineur en majeur, tussen somber en vrolijk, net zoals in het echte leven.”

Rhythm & Blues Night 2018: zaterdag 28 april in De Oosterpoort, Groningen; aanvangstijd 16.00 uur; raadpleeg de site voor gehele line-up, speelschema en tickets.