Blues op steroiden

5 maart 2013

Afgelopen juli was het Heritage Blues Orchestra te bewonderen op North Sea Jazz in Rotterdam. Een van de zeldzame optredens van het negenkoppige gezelschap. Deze maand geeft de bluessensatie van 2012 maar liefst vijf optredens in ons land. Mis ze niet.

“Het is moeilijk de agenda’s van alle muzikanten op elkaar af te stemmen”, verklaart Larry Skoller, de bedenker van het project. De Amerikaan woont al jaren in Frankrijk, waar hij onder meer betrokken is bij de organisatie van een groot bluesfestival in Aulnay-sous-Bois, iets ten zuiden van Parijs. “Voor dat festival proberen we altijd iets speciaals te organiseren, zoals deze samenwerking tussen Amerikaanse muzikanten en Europese blazers.”

“Voor ons eerste optreden op het festival hebben we welgeteld twee dagen kunnen repeteren”, zegt Bill Sims Jr., als ik de vier muzikanten die de kern van het Heritage Blues Orchestra vormen spreek na hun meeslepende optreden op North Sea Jazz. Sims zingt, speelt gitaar en piano met het gemak van een bluesveteraan, maar zijn naam laat niet meteen bellen rinkelen. Hij droeg bij aan soundtracks van een groot aantal films, bijvoorbeeld Cadillac Records, een biopic over het roemruchte Chess-label.

Sims verzorgt ook een vaste avond in de Terra Blues Club in Manhattan, op een steenworp van MacDougal Street. “Ik speel al mijn hele leven de blues, alhoewel…” Hij wijst naar zijn dochter Chaney die ook aan tafel zit. “Toen zij werd geboren was ik de muziek even zat en was ik thuis om voor haar te zorgen.”

Chaney, prachtig lang kroeshaar en een allersympathiekste glimlach, zong eerder aan de zijde van Odetta en Guy Davis. “Maar op mijn achtste stond ik al naast mijn vader op podium. Eigenlijk is er niets veranderd.”

De derde blikvanger van het Heritage Blues Orchestra is zanger en gitarist Junior Mack, immer getooid met een hoofddeksel, ook een habitué van de Terra Blues Club. “Mijn achtergrond ligt meer in de gospel. Nog altijd werk ik veel met zangkoren.” Zijn eerste idolen waren gitaristen als Pops Staples van The Staple Singers en Howard Carroll van The Dixie Hummingbirds. “Later probeerde ik Freddie King na te spelen en Duane Allman.” Hij buigt zich naar me toe. “And off the record, Jan Akkerman is een van mijn favorieten.”

De vierde aan tafel is Bruno Wilhelm, de Franse saxofonist die de prachtige blazersarrangementen schreef. “Ik voelde me vrij wegen in te slaan die wat verder weg voeren van het bluesidioom, maar wel met respect voor het genre.” Zijn wortels liggen in de jazz, zijn favoriete saxofonist is John Coltrane. Hij glimlacht. “Inderdaad niet de meest toegankelijke muziek.”

Het Heritage Blues Orchestra heeft nog twee geweldige muzikanten in slagwerker Kenny ‘Beedy Eyes’ Smith, zoon van Willie ‘Big Eye’ Smith, die drumde bij Muddy Waters, en in mondharmonica-virtuoos Vincent Bucher. Een Fransman die zijn carrière begon als straatmuzikant in de Parijse metro en nu veel samenspeelt met Afrikaanse muzikanten. Bucher speelt zeer ritmisch, waardoor het gemis van een bassist op het podium en op het album nauwelijks opvalt.

Over de keuze van het repertoire op hun vorig jaar verschenen album And Still I Rise hebben ze niet lang nagedacht. “Het zijn allemaal liedjes die Junior of ik al speelden”, vertelt Bill Sims. “Get Right Church hebben we als familie nog gezongen op de begrafenis van mijn vader, twee jaar geleden. Junior Mack had van hetzelfde nummer een koorarrangement dat we voor het album hebben gebruikt.”

De jazzy blazers zetten in het openingsnummer Clarksdale Moan van Son House meteen de toon en geven de blues zo veel extra’s. “Was het niet Louis Armstrong die zich ooit liet ontvallen: ‘Als je de blues niet kunt spelen, kun je ook geen jazz spelen’”, zegt Sims. “De muziek die wij maken is dus niet zo vreemd. In Big Legged Woman hoor je de jazz van New Orleans, in Catfish Blues van Muddy Waters klinkt Chicago door. Hard Times begint als countryblues en eindigt als een funky jamsessie, met daartussen een stukje Miles Davis-achtige jazz. Het klinkt allemaal wat tegendraadser, dynamischer en moderner. Ik noem het weleens blues op steroïden.”

Heritage Blues Orchestra live: 15 maart in Parkstad Theater, Heerlen; 16 maart in Lantarenvenster, Rotterdam; 20 maart in Paradiso, Amsterdam; 21 maart Schouwburg Cuijk, Cuijk; 22 maart Odeon, Zwolle.

Het interview met Heritage Blues Orchestra was eerder te lezen in Heaven #80, september 2012.