Bos & Buurman, twee troubadours op pad

10 november 2016

Woensdag 9 november. De dag dat we wakker werden met een nieuwe Amerikaanse president. De dag ook dat Bos & Buurman hun eerste optreden gaven in Nederland, om precies te zijn in Theater de Speeldoos in Baarn. Stef Bos en Geert Verdickt. Twee vrienden, twee generaties, twee landen en één liefde: verhalen vertellen.

De mannen vonden elkaar tijdens een gezamenlijke autorit van Alkmaar (Noord) naar Antwerpen (Zuiden). Verdickt, voorman van het Vlaamse trio Buurman, is sinds zijn jeugd een bewonderaar van Bos. Als jongen luisterde hij onder zijn dekbed stiekem naar ‘cassetjes’ met de poëtische muziek van de Nederlandse zanger-liedjesschrijver. Nu stond hij hier op het podium, samen met zijn jeugdheld, en speelde als gelijke het avondvullend programma Noord-Zuid.

In anderhalf uur besprak het gelegenheidsduo de belangrijkste thema’s van het leven: herkomst, vaderschap, liefde, dood en vriendschap. Ze lachten om de verschillen tussen de twee landen. “Bij Nederlanders gaat het altijd over wat er is gezegd, terwijl het bij Belgen juist gaat over dat wat er niet is gezegd.” En ze gaven elkaar de ruimte om hun mooiste liedjes te laten horen.

Bos speelde bekend werk als Is Dit Nou Later en Papa. Vaak gehoord, maar daardoor niet minder ontroerend. Verdickt bracht zijn, voor ons Nederlanders vaak nog onbekende liedjes, met overgave. Pruimelaar, Annemie en London Stansted bleken verrassende juweeltjes en deden geenszins onder voor die van de meester. Verder waren er prachtige versies van Leonard Cohen’s Take This Waltz en Ramses Shaffy’s Laat Me. Ontdaan van alle franje en gezongen met een trefzekere tederheid.

Tussendoor was er ruimte voor kleine verhalen over grote onderwerpen, soms serieus, vaak ook met een lach. Geen zware voorstelling, maar vooral een kleurrijke avond met piano, gitaar, mondharmonica, accordeon en theremin. Met twee mannen die elkaar vonden in de muziek en meer nog in de warmte van de taal. De taal van het verhaal. Twee verhalenvertellers onderweg door Nederland.

De Nederlandse tournee van Bos & Buurman loopt t/m 7 december. Zie de speellijst.