The Boss in het theater

18 januari 2019

Hij mag dan recentelijk in New York triomfen hebben gevierd met een intieme theatershow op Broadway, in de Nederlandse theaters is Bruce Springsteen vooralsnog niet te zien.  Hoewel. Bij de inmiddels vierde editie van Legendary Albums Live, waar zijn succesalbum Born in the U.S.A. uit 1984 centraal staat, zal The Boss wel degelijk aanwezig zijn en wel op een videoscherm. De beelden zijn onder meer afkomstig uit een interview dat presentator en programmamaker Jan Douwe Kroeske begin jaren negentig  in Londen met Springsteen maakte voor een televisiespecial.

“Dat interview was de aanleiding voor een gesprek met de producent”, licht Kroeske telefonisch toe. “Hij kwam met de vraag of ik op de een of andere manier zou willen meewerken. Nu ben ik geen muzikant, ik ga dan ook niet proberen te zingen of te spelen, daarom heb ik toen gezegd dat het mijn vak is om verhalen te vertellen, te interviewen en te presenteren, dat we het dus daarin moesten zoeken. En dat hebben we ook wel gevonden, denk ik. Hoewel het natuurlijk aan de bezoekers is of het werkt. Wij als makers bedachten in elk geval dat het mooi zou zijn verschillende invalshoeken van de liedjes te belichten, dus daar iets over te vertellen om zo niet alleen een soort verlengstuk van de band te zijn, maar ook om verdieping te brengen bij de nummers en de persoon van Springsteen. Het is een extra verhaallijn in het programma.”   

Naast het feit dat het dit jaar 35 jaar geleden is dat Born in the U.S.A. verscheen, is ook de zeventigste verjaardag van The Boss in september aanleiding voor deze editie van Legendary Albums Live. Daarin speelt, net als bij de vorige serie die gewijd was aan Dire Straits, Erwin Nyhoff een centrale rol. De ex-voorman van The Prodigal Sons is niet onbekend met het werk van Springsteen. Eerder schopte hij het al tot de finale van The Voice of Holland met zijn uitvoering van The River. Ook deed Nyhoff een theatertour onder de titel In the Footprints of Springsteen. Volgens Kroeske doet de zanger/gitarist uit Overijssel Springsteen dan ook “zeer, zeer goed”. “Uiteindelijk draait het bij zo’n concept om de kunde van degenen die het uitvoeren. De vraag was hoe dicht je met Erwin Nyhoff bij Springsteen kunt komen.”

Zelf maakte Kroeske hem dus van nabij mee in de zomer van 1992 bij de serie concerten van Springsteen (zonder E Street Band) in de Wembley Arena te Londen. “Als je voor een interview naar het buitenland gaat heeft dat altijd iets speciaals. Ik heb dat meerdere keren gedaan, maar deze keer was extra bijzonder, daar in de buurt van een wereldberoemd voetbalstadion. Toen we in de Arena aankwamen was alles al in gereedheid gebracht voor de soundcheck. Die mochten wij als enigen filmen. Daarna kreeg ik twintig minuten voor een interview. Uiteindelijk werden er dat zo’n 28.”

“Nee, dat heb ik niet gedaan”, antwoordt de man die met zijn nog altijd bestaande 2 Meter Sessies beroemde en minder beroemde muzikanten wist te verleiden tot een akoestisch optreden, op de vraag of hij The Boss destijds ook vroeg om de gitaar er even bij te pakken en iets te spelen. “Dat was in die setting niet gepast.” Om er lachend aan toe te voegen: “Ik ken mijn plek.”

Heeft Kroeske zelf eigenlijk een favoriet Springsteen-album? Hij denkt na. Badlands is by far mijn favoriete Springsteen-nummer en Rosalita komt daar heel dicht achter. Ik ben meer van de losse nummers dan van de albums. Dat heeft ook te maken met de energie die bij zijn shows loskomt. Springsteen door de pijngrens heen zien gaan, bij een optreden van drie uur en 15 minuten, dat moet het zijn. Dan weet je waarom hij de allergrootste muzikant, de allergrootste performer ter wereld is. Het merendeel uit mijn top tien van beste Springsteen-nummers bestaat uit het vroege werk. Maar als het om zijn beste performances gaat, dan kijk ik naar zijn laatste jaren. Als ik bij Netflix zie hoe hij daar op Broadway stond te vertellen, hoe hij bijvoorbeeld omgaat met iets puur menselijks als het verlies van zijn saxofonist of hoe hij op een niet-platte wijze op de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten ingaat en met een knipoog de grote vragen van dit moment stelt, dan vind ik dat zó knap. Veel sterker dan een politicus ook.”

“Als ik naar dit programma kijk,” zegt Kroeske tenslotte over de theatershow  waar hij zelf deel van uitmaakt, “dan zijn kosten nog moeite gespaard om er een goeie show van te maken. Dat moet het dan ook zijn. Niemand kan immers Bruce Springsteen nadoen, want er is maar één Bruce Springsteen. Op die basis heb ik mijn medewerking verleend. Ik ga me echt niet melden voor een uitvoering van een legendarisch album van Madonna of van Spandau Ballet of zo. Wel zou ik het verhaal van, laat ik zeggen, de Red Hot Chili Peppers, van Adrian Borland van The Sound of van nog een aantal anderen kunnen vertellen. In dit programma vertel ik het verhaal van Bruce Springsteen. Dat is voor mij ook bijzonder. En de samenwerking smaakte zeker naar meer!”

Legendary Albums Live – Bruce Springsteens Born In The U.S.A. Première: 19 januari - Oude Luxor, Rotterdam. De voorstelling loopt tot en met 29 mei.