Bruce Springsteen: 'The Ties That Bind'

9 december 2015

Dankzij mijn vriend Kris, een van de winnaars van een Focus Knack Bruce Springsteen-wedstrijd, mocht ik mee naar een exclusieve screening van de documentaire The Ties That Bind in de UGC Cinema in Brussel. Weliswaar op een zeer ochtendlijk uur, maar hey, it’s Springsteen after all. Die screening diende ter promotie van The Ties That Bind-boxset, de definitieve heruitgave van het legendarische The River (1980), aangevuld met allerhande extra's, die afgelopen vrijdag verscheen.

De box bevat naast het geremasterde dubbelalbum ook nog een cd met het enkele album dat oorspronkelijk zou uitgebracht worden onder de titel The Ties That Bind, maar in laatste instantie door Springsteen werd teruggetrokken. Hij was er niet helemaal tevreden over, er ontbrak nog iets - of eigenlijk nog heel wat - aan de plaat. Als neusje van de zalm zit er een cd bij met liefst 22 outtakes. De uitgave bevat ook een fotoboek van 200 pagina's en drie dvd's met de nieuwe documentaire The Ties That Bind en een concertregistratie van Springsteen met zijn E Street Band, opgenomen in Tempe, Arizona in 1980, aangevuld met opnamen van de voorafgaande repetities.

De documentaire

Voorafgaand aan de filmvoorstelling van The Ties That Bind werd er voor de curiositeit gepolst bij het publiek hoeveel Springsteen-concerten men al ‘op de teller’ had staan. Bleek er iemand aanwezig te zijn die er meer dan 120 had bezocht. Daar kan ik met mijn ‘schamel' palmares van 20 niet tegen op. Gelukkig niet, zou ik bijna zeggen, want trop is too much.

In de documentaire vertelt Springsteen openhartig over de totstandkoming van The River, wat voor een moeizaam proces dat was, en hoe bevredigend ook toen het resultaat eindelijk helemaal was zoals gewenst. Er zijn enorm veel demo's gemaakt, zowel door Springsteen solo als met The E Street Band. De plaat handelt over volwassen worden en wat daarbij zoal komt kijken - huis, werk, gezin - , en hoe daar mee om te gaan. En daarbij als rockmuzikant toch geloofwaardig blijven. Op een bepaald moment zei Springsteen dat al zijn werk eigenlijk handelt over leven en dood, maar vooral over het echte leven.

De film ‘glijdt’ op aangenaam trage wijze voorbij, doordat The Boss tussendoor akoestische versies brengt van liedjes uit The River. Kippenvel soms omwille van zo veel moois, zo veel mooie herinneringen ook. Nostalgie is een vuur dat soms hevig kan oplaaien, in mijn geval het meest bij Point Blank, een nummer dat nog steeds door merg en been gaat. Ik herinnerde me de zaterdagnamiddag 34 jaar geleden toen ik The River net had gekocht en er op mijn slaapkamertje vol bewondering naar zat te luisteren.

The River bulkt van de klassieke liedjes: The River, Hungry Heart, Sherry Darling, Out On The Street, Independence Day, I Wanna Mary You, The Ties That Bind, Cadillac Ranch, Point Blank. En dan is er natuurlijk die geweldige kant 4 met Ramrod, The Price You Pay, Drive All Night en Wreck On The Highway. The River is waarschijnlijk mijn favoriete plaat ooit, want ik heb het gevoel de muziek echt ‘meegemaakt’ te hebben als zestienjarige. En dat doet wat met een mens.

De documentaire 'The Ties That Bind' is vrijdag 11 december om 23.00 uur te zien op Canvas.