Bye bye bass player

14 mei 2012

Afgelopen zondag overleed Donald ‘Duck’ Dunn, de bassist die is te horen op tal van grote soulhits uit de jaren zestig en zeventig. Drie weken eerder ging met Chris Ethridge, bassist aan de zijde van Gram Parsons, nog zo’n ‘stille kracht’ van ons heen. Ze stelen zelden de show, maar een goede bassist behoort tot de nucleus van een band.

Donald ‘Duck’ Dunn vormde samen met drummer Al Jackson een ijzersterk tandem, dat met gitarist Steve Cropper en organist Booker T. Jones de muzikale omlijsting verzorgde van talloze deepsoul-hits, die uit de koker van het in Memphis gevestigde Stax kwamen. Otis Redding, William Bell, Sam & Dave, Wilson Pickett, en talloze anderen maakten gebruik van hun vakmanschap en inventiviteit. De Mar-Keys, zoals ze zich oorspronkelijk noemden, creëerden dat kenmerkend Stax-geluid, met die soepel klinkende, maar zeker niet gepolijste groove. Onder de naam Booker T. & The MG’s waren de sessiemuzikanten overigens zelf behoorlijk succesvol met instrumentale hits als Green Onions en Soul Limbo. 

Dunn was ook de bassist van de The Blues Brothers, het uit de hand gelopen project van de acteurs John Belushi en Dan Akroyd, dat culminerde tot een van succesvolste muziekfilms aller tijden.

Dunn was zeventig jaar oud en trad nog steeds op. Hij stierf 13 mei in Tokio, waar hij de dag daarvoor nog op de planken had gestaan.

Discografie Duck Dunn

Chris Ethridge is veel minder bekend, maar als bassist van de The Flying Burrito Brothers deed hij met The Gilded Palace Of Sin een geslaagde gooi naar eeuwige roem. Die plaat staat nog altijd te boek als het standaardalbum van de countryrock, de synthese tussen country 'n' western en hippiemuziek. Ethrigde (rechtsboven op de foto) tekende samen met Gram Parsons (linksboven op de foto) voor het swingende Hot Burrito #1 en het hartverscheurende Hot Burrito #2. Nog vóór de Burrito’s met de opvolger Burrito Deluxe op de proppen kwamen, had Ethridge de groep alweer verlaten. Hij was net zo ongedurig als zijn vriend Parsons. Voor diens klassieke solodebuut GP schreef het tweetal overigens wel nog de breekbare ballade She.

Ethridge was een gewaardeerd sessiemuzikant in en om Los Angeles, die bijdroeg aan platen van Ry Cooder, Jackson Browne, The Byrds, Randy Newman en vele anderen.

Hij stierf op 23 april aan kanker. Hij was 65 jaar oud.