The Cactus Blossoms: de magie van het zangduo

20 januari 2017

Wat is toch die magie van twee zingende broers? The Cactus Blossoms lijkt zo te zijn weggelopen uit de tijd van de The Everly Brothers of, uit een nog verder verleden, The Louvin Brothers. Hun prachtige You’re Dreaming komen ze eind van de maand opluisteren met een tour langs kleine zalen.

“We zijn niet in de verkeerde tijd geboren, we zijn enkel verliefd geworden op muziek uit een andere tijd”, zeggen de broers er zelf van. Jack Torrey en Page Burkhum – de verschillende achternamen vragen nog om uitleg – komen uit Minneapolis waar ze jarenlang bijna wekelijks in een kleine club ouderwetse country- en folknummers te berde brachten. Van lieverlee slopen er eigen nummers in het repertoire, maar niemand leek het verschil op te vallen. Wel singer-songwriter JD McPherson, die ze zag optreden en zo onder de indruk raakte dat hij spontaan aanbood hun debuutalbum te produceren.

You’re Dreaming telt elf liedjes in de traditie van The Everly Brothers, op één na geschreven door de broers zelf; dat wil zeggen: Jack schreef er negen, Page één. Het album klinkt zó trefzeker dat, terwijl de traditie nergens tegen de haren in wordt gestreken, het overkomt als een authentiek broersalbum van deze tijd. Het lijkt muziek die er altijd is geweest, maar nu pas aan ons wordt geopenbaard.

“JD had alles geregeld voor de opnamen en ook de muzikanten uitgezocht die we tot we elkaar in de studio ontmoetten niet kenden”, zeggen de broers. “Het begin was wat ongemakkelijk met koffie en small talk. Maar toen we eenmaal gingen opnemen werden we allemaal volledig verrast. Iedereen voelde zoiets als the right place at the right time."

The Cactus Blossoms live: dinsdag 24 januari in QBus, Leiden; woensdag 25 januari in Cobblestone, Oldenzaal; donderdag 26 januari in Het Huis VerLoren, Hoorn; vrijdag 27 januari in N9, Eeklo; zaterdag 28 januari in De Zwarte Ruiter, Den Haag; zondag 29 januari in De Spieghel, Groningen; maandag 30 januari in De Parel van Zuilen, Utrecht.