Captain Beefheart terug in het theater

1 december 2016

Na doorslaande successen in het eigen Groninger theater, en onder andere op Lowlands en in Paradiso, brengt het Noord Nederlands Toneel Low Yo Yo Stuff, een hallucinerende trip door de denkwereld van Captain Beefheart deze maand weer op de planken. Met in de hoofdrol Frank Lammers.

In Low Yo Yo Stuff speelt Lammers de rol van Rikkie Black, een Beefheartfan die denkt in het hoofd van de Captain te zijn geboren. Low Yo Yo Stuff – naar een nummer van zijn album Clear Spot – is een trip door het wonderlijke universum van Don van Vliet – de geboortenaam van Beefheart –, waarin het herwinnen van artistieke en maatschappelijke vrijheid centraal staat.

Don van Vliet (1941-2010) was een even raadselachtig als iconisch figuur. Hij richtte in de jaren zestig Captain Beefheart & The Magic Band op, die de popwereld versteld deed staan met muziek die tot dan ongehoord was. Complexe ritmes, onnavolgbare instrumentale stukken, surrealistische teksten, en onder alles de grommende grondtoon van Van Vliet’s vocalen. Muziek die hard to get is - de oppervlakkige luisteraar haakt snel af -, maar daardoor voor velen ook weer onweerstaanbaar. Het dubbelalbum Trout Mask Replica >(1969), geproduceerd door Frank Zappa, geldt als zijn meesterwerk. In 1982 stopt Captain Beefheart abrupt met optredens en legt zich toe op de schilderkunst. In die periode maakt Anton Corbijn zijn iconische foto: een man in de woestijn, met zijn hoed deemoedig in zijn hand.

Het kijkje in het hoofd van de zes jaar overleden Van Vliet is zeer boeiend. De kwesties van persoonlijke vrijheid en eigen identiteit zijn ook in deze tijden, waarin social media ons steeds meer in elkaars leefwerelden verzeild doen raken, boeiende thema’s. De muziek in de voorstelling is in zeer goede handen bij onder anderen de gitaristen René van Barneveld en Wouter Planteijdt.

4 december in Effenaar, Eindhoven; 5 december in Stadsschouwburg, Groningen; 18 december in Patronaat, Haarlem; 20, 21 en 22 december in Theater Bellevue, Amsterdam.