Carminho: de nieuwe stem van fado

7 oktober 2017

Ongelooflijk hoe veel fadotalent zich steeds weer aandient. Hoewel talent, in Portugal heeft Maria do Carmo de Carvalho Rebelo de Andrade alias Carminho, inmiddels platinastatus. Ook in Brazilië is ze onthaald als een grote ster in wording. Vrijdag 13 oktober is ze te bewonderen in Amsterdam.

Zangeres Carminho vertolkt het weemoedige Portugese levenslied op authentieke wijze maar met een duidelijk eigen stempel. Haar succes in Brazilië is niet alleen vanwege de Portugese taal, Braziliaanse grootheden als Chico Buarque, Maria Bethânia en Marisa Monte zingen graag met haar samen. Met Monte vertolkt ze het schitterende duet Chuva No Mar op haar veelgeprezen album Canto.

Als dochter van fadista Teresa Siquiera kreeg Carminho de fado met de paplepel ingegoten. Haar broer Francisco Andrade zingt ook. Met haar indrukwekkende stem – helder en krachtig – viel ze voor het eerst op in Carlos Saura's film Fados (2007). Tot nu toe zijn er vier albums van haar verschenen: Fado (2009), Alma (2012), Canto (2014) en Carminho Canta Tom Jobim (2016), waarop ze prachtig eer betoont aan de grondlegger van de bossanova en en passant laat horen dat haar muzikale horizon wel wat verder reikt dan de Portugese ‘blues’.

Carminho live: vrijdag 13 oktober in Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam