Cat Power is trots op zichzelf

3 oktober 2012

Haar concerten in Londen, Parijs en Brussel zijn al weken stijf uitverkocht, maar voor haar optreden in Nederland op 26 november in Paradiso, Amsterdam zijn nog kaartjes beschikbaar. Met Sun leverde de Amerikaanse Cat Power een eigenzinnig en prachtig album af.

‘Het voelde als een wedergeboorte’, zei ze in haar persverklaring, niet zonder gevoel voor dramatiek. Dat is haar wel toevertrouwd, Cat Power (40) is een van de opmerkelijkste hedendaagse popartiesten. Authentiek in de werkelijke betekenis van het woord en – laten we er geen doekjes om winden – ook wel een beetje vreemd. Ze gaat niet alleen op haar albums tot op het emotionele bot, ze leeft ook op die manier, met hoogte- en dieptepunten. Ooit stond ze huilend op het podium van Paradiso.

Vier jaar heeft Cat Power aan Sun gewerkt, in verschillende perioden en op diverse locaties. Ze begon in Los Angeles en eindigde in Parijs, in de studio van danceproducer Zdar. Ze speelde het album nagenoeg in haar eentje vol en zocht naar een nieuw geluid. Sun klinkt veel elektronischer dan we van Cat Power gewend zijn. Voor haar fans is het mogelijk  wennen, maar het album boeit wel. Nog altijd deinst Chan Marshall, haar echte naam, er niet voor terug zich bloot te geven en zingt ze met een grote emotionele geladenheid.

Het zal interessant zijn te zien hoe ze het album live gaat spelen. Toen we haar spraken ter promotie van Sun had ze nog geen idee wie er in haar band zouden spelen. Het bijzondere interview met Cat Power is te lezen in de komende Heaven, die half oktober verschijnt. “Ik had een doel dat ik zelf eerst nog niet kende. Ik moest een plaat maken waarop ik zelf alles bepaalde en alles speelde. Ik heb er al mijn spaargeld in gestoken en ik ben een onzekere en soms angstwekkende weg gegaan. Ik ben er in blijven geloven. Ik ben trots op mezelf.”

Cat Power live: 26 november Paradiso, Amsterdam