Cayamo: singer-songwriters in de Golf van Mexico

12 maart 2017

Donald Trump heeft een ongekend politiek activisme losgemaakt in de Verenigde Staten. Overal duikt het op, zelfs op zee, bijvoorbeeld in de Golf van Mexico. Koud zit je bij je eerste avondconcert op de cruisereus Norwegian Jade of Steve Earle staat met gestrekte arm en stevig gebalde vuist in de lucht te zwaaien na de laatste noot van zijn versie van Woody Guthrie’s alternatieve Amerikaanse volkslied This Land Is Your Land. Hij krijgt een staande ovatie.

Een paar dagen later is er onder leiding van Gretchen Peters een heuse protestsongshow, waarin klassiekers van Pete Seeger, Bob Dylan en uiteraard Woody Guthrie worden vertolkt. Daarnaast zing Levon Helm’s getalenteerde dochter Amy een opzwepende versie van Allen Toussaint’s hoopvolle Yes We Can Can. Verrassend is de keus voor Randy Newman’s satirisch Political Science, gezongen door Peters’ pianist en echtgenoot Barry Walsh. Lucinda Williams’ vroegere rechterhand Gurf Morlix brengt een intense versie van Mary Gauthier’s Mercy Now. Peters’ eigen lied When All You Got Is A Hammer (Everything Looks Like A Nail) past perfect in het concept.

Dit is niet zomaar een cruise, dit is Cayamo met aan boord een keur aan singer-songwriters. Eind februari vertrekkend vanuit Tampa, Florida en daar een week later weer aanmerend, na kortstondige stops bij de eilanden Cozumel, Mexico en Roatan, Honduras. Eigenlijk maakt de route niets uit. Al zou het schip rondjes blijven draaien, geen nood, zolang de muziek maar niet stopt. A Journey Through Songs, luidt de de slogan. Deze tiende editie kent misschien wel het beste programma ooit, met onder vele anderen Steve Earle, Emmylou Harris, Rodney Crowell, Patty Griffin, Richard Thompson, Buddy Miller, Kacey Musgraves, Lee Ann Womack en The Secret Sisters op de diverse podia binnen en buiten. La Harris is de queen of the scene. Ceremoniemeester Miller lijkt het dit jaar wat kalmer aan te doen en zijn taak te delen met Earle.

Liefst 143 optredens van meer dan vijftig acts in zes dagen tijd. Een heus festival op zee. Het grote aantal shows maakt het ondoenlijk om alles mee te nemen, maar dat is een luxe probleem. Artiesten en publiek zijn in een aanstekelijke vakantiestemming. Veel passagiers hebben instrumenten meegenomen en zitten tot diep in de nacht te jammen. Het zijn overwegend goed geïnformeerde en uiterst beminnelijke muziekliefhebbers. Bij elke set is het muisstil, je kan de spreekwoordelijke speld horen vallen. De gemiddelde leeftijd ligt ruim boven de vijftig. Wel zo fijn om bij een concert eens niet tot de oudsten te behoren.

Opvallende verschijning is Brandi Carlile, een veterane, want zij is van de partij sinds de eerste editie van Cayamo. In haar eentje is ze verantwoordelijk voor het opvallend hoge aantal lesbiennes onder het publiek. Als performer is ze enorm gegroeid. Zoals altijd ondersteund door de tweeling Tim en Phil Hanseroth op gitaar en bas brengt ze favorieten als Where Is Your Heart en The Eye, om af te sluiten met een mooie versie van Led Zeppelin’s Going To California. Naast Carlile treden nog tal van andere interessante singers-songwriters op die ons land zelden of nooit aandoen. Wat te denken van Paul Thorn, Randall Bramblett, Skyline Motel, Ruby Amanfu, Sam Lewis, Beth Wood, Brian Dunne en, niet in de laatste plaats, Angaleena Presley.

Diezelfde Angaleena Presley behoort samen met onder anderen Aaron Lee Tasjan, Brian Wright, de North Mississippi Allstars en John Paul White tot de jongere collega’s van Steve Earle, Emmylou Harris en Rodney Crowell op The Guy Clark Tribute. Een ronduit adembenemend en oprecht geëmotioneerd gebeuren, ondanks dat sommigen haspelen met de teksten van de Texaanse troubadour. Later brengt Earle in Buddy Miller en Jim Lauderdale’s live vanaf de boot uitgezonden internetradioshow Outlaw Country met Goodbye Michelangelo een ontroerend afscheidslied.

Interessant zijn de diverse specials, zoals Songwriters In The Round, waar Emmylou Harris, Rodney Crowell, Patty Griffin, Buddy Miller, Luther Dickinson van de North Mississippi Allstars, Lee Ann Womack en Jedd Hughes om beurten een liedje ten gehore brengen. Onder de naam Guitar 101 spreekt Dickinson samen met collega-gitaarmeesters Richard Thompson, Aaron Lee, Tasjan en Tom Bukovac over hun uiteenlopende invloeden. En dan is er nog het muzikale samenzijn van Loudon Wainwright III, Rufus Wainwright, Martha Wainwright, Sloan Wainwright, Lucy Wainwright Roche en Suzzy Roche. Met een zweem van jaloezie introduceert pater familias Loudon zijn zoon Rufus met de woorden “the youngest and the richest”. Dochter Martha staat er lachend bij in een T-shirt met het opschrift Rufus Is A Titman, het liedje dat Wainwright III schreef kort na geboorte van zijn eerste kind met Kate McGarrigle.

Mocht er méér zijn tussen hemel en aarde, dan is het Cayamo, de Bermudadriehoek van de singer-songwriters.