CEO Mick Jagger leidt Stones met strakke hand

21 februari 2014

Het feest barst weer los rond The Greatest Rock ’n’ Roll Band in the World. Vandaag, 21 februari, trappen The Rolling Stones hun 51e concertjaar af in, of all places, Abu Dhabi. 14 On Fire heet de komende tour en opnieuw zal menigeen zich niet alleen verbazen over hoe leuk/verschrikkelijk (doorstrepen al naar gelang de voorkeur) dit reizend circus is, maar ook over de forse entreeprijzen en de bereidheid van het publiek een bak geld neer te tellen. Geld, zo veel staat vast, dat voor een belangrijk deel naar de kernleden van de band gaat.

Op het kunstmatige eiland Yas, 125 kilometer onder Dubai en met onder meer het Yas Marina F1 circuit, het Ferrari themapark, het Warner themapark en de Yas Mall, verzamelen zich 20.000 en nog wat fans in de Du Arena, een hypermoderne openluchtmuziektempel. Early birds kochten hun budgetkaartje voor 395 dirham (78 euro), waarna de prijzen opliepen via 495 dirham (98 euro) tot 3995 dirham (790 euro). Dan heb je wel een fire pit ticket.

Denk je erover naar Shanghai te gaan, ben je beslist niet goedkoper uit. Ja, voor een vakantie misschien. Maar wie 12 maart zijn favoriete bandje wil zien in de Mercedes-Benz Arena heeft minimaal 460 yen (55 euro) neergeteld. Dan zit je ergens in de nok, ver verwijderd van de bezitters van een Vip 1 Package, die 8880 yen (1064 euro) mochten aftikken.

Nieuw Zeeland dan maar? Reken niet op een koopje. De ‘goedkope’ kaarten voor de show van 5 april in het  Mount Smart Stadium in  Auckland, 213 NZ dollar (128 euro), zijn al uitverkocht. Er is nog keus uit die van 298 en 395 dollar (180 en 238 euro). Wie de avond van zijn leven wil, kiest natuurlijk het Emerald Package à 998 dollar (600 euro).

Natúúrlijk geloven we de mannen meteen als ze zeggen dat het hen om de muziek gaat. Feit is dat ze en passant miljoenen opstrijken met hun shows. De achttien Amerikaanse shows in 2013 tijdens de jubileumtour 50 And Counting leverden 87,7 miljoen dollar (63,7 miljoen euro) op. De gemiddelde ticketprijs bij een Stones-concert van 346 dollar sloeg alles, Celine Dion was op afstand nummer twee met 149 dollar.

Die cijfers komen uit het eind vorig jaar verschenen boek Mickonomics. Juist nu, met die nieuwe tournee en daarbij een mogelijke komst naar Pinkpop in het vooruitzicht, loont het de moeite het er eens bij te pakken. Journalist en fan Flip Vuijsje verklaart uitvoerig het financiële reilen en zeilen van de firma The Rolling Stones. Met, de titel suggereert het al, speciale aandacht voor de allesbepalende rol van CEO Sir Mick Jagger (1943). Jagger de voorman, de componist (met Keith Richards) en niet in de laatste plaats de leider en strateeg. Het is Jagger en alleen Jagger, aldus Vuijsje, die op cruciale momenten de juiste artistieke, personele en zakelijke beslissingen nam en er voor zorgde de band niet zakelijk ten onder ging en hij en de andere leden de revenuen kregen waar ze recht op hadden.

Mickonomics leest heerlijk weg en is dankzij vele aanvullende informatie verre van het droge economieboek dat ik vroeger op school moest doorploeteren. Vuijsje presenteert in zijn boek ook negen lessen van Mick Jagger, die hem – en daarmee de anderen - hebben gebracht waar hij nu staat. Les één: Volg je hart.

'Mickonomics' van Flip Vuijsje verschijnt bij Nieuw AmsterdamEerder verschenen van zijn hand 'Keith en Mick, veertig jaar bewogen vriendschap' (2003) en 'John, Paul, Keith & Mick' (2012).