Chicago, That Toddling Town

20 oktober 2011

R.E.M. sluit de boeken, Coldplay overweegt hetzelfde, nu Radiohead nog!

Wat zou het? Er is muziek genoeg en bij wat we al kennen valt altijd iets extra te ontdekken. Teksten bijvoorbeeld.

Laatst drongen voor het eerst de woorden door van het overbekende Chicago (That Toddling Town). Wat om te beginnen flink wat ouder is dan de versie van Frank Sinatra waarmee we dit toch vooral associëren. Geschreven en voor het eerst opgenomen in 1922, toen de State Street uit de tekst inderdaad nog rijmde op great street. Tegenwoordig nestelen Abercrombie & Fitch, Nike & Apple zich bij voorkeur langs de zogenaamde Magnificent Mile aan de noordkant van Michigan Avenue, uitgerekend dezelfde straat waar aan de zuidzijde tot voor kort de belangrijkste onafhankelijke platenmaatschappijen bijeenkropen (Vee-Jay, Brunswick, Curtom, Chess, ...).

Vooral intrigerend in de tekst van Chicago is de zin: The town that Billy Sunday couldn't shut down. Billy was een honkbalspeler, een vrij goeie zelfs, die na zijn sportcarrière in de Heer verzeilde, hetgeen hem zo mogelijk nog populairder maakte. Hield er behoorlijk puriteinse ideeën op na, had overredingskracht, body language én een stentorstem. Vulde daarom als geen ander speciaal voor hem gebouwde tabernakels met zijn hel en duivel preken. Let wel, het gebeurde om en nabij 1920, PA's bestonden niet, maar hij reisde dus stad en land af met zijn gedonder, vooral over alcohol, met drooglegging als ultieme stok achter de deur. Die kwam er uiteindelijk. The 18th amendment (Prohibition Act) werd zowaar federaal een feit en als Chicago er niet was geweest, lag heel Amerika ondertussen misschien nog altijd droog. Eerste buffer tegen zulke demagogie was destijds de demografie van de stad, met als drie voornaamste etnische entiteiten: Duitsers (die het bier zowat uitvonden), Ieren (de grootste zuipers) en Polen (de meest katerbestendigen). Op plaats vier volgden Italianen en die omzeilden de shut down, op hun manier. Al Capone, anyone?

Alle maffiaconnecties ten spijt, a man who danced with his wife kan ook gewoon in de straten van Chicago, weer zo uit de tekst.

Moest meer gebeuren en dat zal dan ook.

Zie ook www.originals.be