Chuck Prophet, you know

27 februari 2012

Alle artiesten zijn me even lief, maar sommige net iets liever dan anderen. Chuck Prophet, de Amerikaan met de diepe bariton en de messcherpe gitaarsoli, is al een favoriet sinds hij zich als tiener aansloot bij Green On Red.

Onvoorstelbaar dat een man met zo’n indrukwekkend oeuvre niet veel bekender is, luidt de zin die het clichéhandboek van de popjournalistiek hier voorschrijft. Maar mij maakt dat nooit uit. Het is jammer voor de artiest zelf, al geeft Chuck Prophet niet de indruk dat hij er mee zit. Chuck is het prototype van coole gast, altijd relaxt, altijd in control. Chuck maakt muziek omdat hij niet anders wil.

Drie keer heb ik hem voor Heaven geïnterviewd en altijd waren dat erg leuke gesprekken. Als veelgevraagd sessiemuzikant weet hij meer dan de gemiddelde popartiest en hij kan er smakelijk over vertellen met die stem die diep uit zijn keel wordt geknepen, you know. On the road sinds zijn zeventiende, seen it all, maar gelukkig blijft hij zich verbazen. Bijvoorbeeld over hoe Bruce Robison een slaatje sloeg uit de affaire van zijn vrouw Kelly Willis met Lyle Lovett, door het verhaal te verkopen aan het roddelblad People Magazine. "Hij verdient daar meer mee dan normaal gesproken met een album."

Chuck Prophet heeft net Temple Beautiful uit, zijn vijftiende album sinds zijn solodebuut Brother Aldo in 1990. Prophet weet als een van de weinigen rockmuziek haast moeiteloos te combineren met diepgang – het hart te verbinden met het hoofd. In dat opzicht kun je hem een geestverwant noemen van Bruce Springsteen. Maar waar Springsteen het ondermaanse allang lijkt te zijn ontstegen – al doet hij ons land dit jaar nog wel aan als hoofdact van Pinkpop –, staat Chuck Prophet maandagavond 5 maart in zijn eentje in het voorprogramma van The Jayhawks. Ik moet nog zien of Wrecking Ball het nieuwe album van The Boss beter is dan Prophets Temple Beautiful. Denk het eigenlijk niet.

Chuck Prophet solo live: 5 maart Tivoli, Utrecht, in voorprogramma The Jayhawks.

Chuck Prophet & The Mission Express live: 27 april Roepaen, Ottersum; 28 april Paradiso, Amsterdam (kleine zaal); 28 april Rhythm & Blues Night, Oosterpoort, Groningen.