Ciara Sidine: op zoek naar passie

6 februari 2012

“Ik kan me niet voorstellen dat mensen de muziek van Leonard Cohen neerdrukkend noemen. Voor mij is dat juist zeer troostende muziek.” We spreken Ciara Sidine het nieuwe zangtalent uit Ierland voorafgaand aan de opnamen voor het muziekprogramma Vrije Geluiden. Ze was daar afgelopen zondag te zien en te horen. Een vrouw van veertig, die vijf jaar geleden besloot vol voor haar muziekpassie te gaan.

Haar moeder is schrijfster en aanvankelijk dacht Ciara Sidine dat haar toekomst ook in de literatuur lag. Ze schreef zelfs een toneelstuk. Haar werk als redacteur bij een uitgeverij was bevredigend, maar toen ze echt bij zichzelf te rade ging, net na de geboorte van haar jongste dochter, kwam ze tot de slotsom dat muziek haar ware passie is. “Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik aan het zingen was”, vertelt ze. “In onze familie was en is dat iets vanzelfsprekends. Mijn opa en oma deden niets liever, mijn vader zong, mijn neven en nichten, iedereen zingt.”

Ciara Sidine voelde zich vooral aangetrokken tot grote Amerikaanse singer-songwriters als Bob Dylan en Leonard Cohen. Ze kan zich niets voorstellen bij het verwijt dat die muziek neerslachtig zou zijn. “Neem een zin zoals uit Cohen's Anthem. There is a crack in everything. That’s how the light gets in. Dat is niet alleen opwekkend, het is ook literatuur, maar dan zonder pretenties.”

Zelf haalt ze haar inspiratie overigens niet zozeer uit zichzelf, maar uit de gebeurtenissen om haar heen. “Wat er op dit moment in Ierland gebeurt, stemt niet vrolijk. Er is een zware economische crisis. Als je weinig hebt, moet je echter weer terug naar de basis en de muziektraditie in Ierland is onverslijtbaar. Ik heb al zo vaak gemerkt dat een liedje de stemming kan doen omslaan.”

Het debuutalbum Shadow Road Shining van Ciara Sidine is verschenen bij Music And Words.

Ciara Sidine live: 13 april Het Paard van Troje, Den Haag; 14 april Paradiso, Amsterdam; 15 april Roepaen, Ottersum.