CJ Ramone (bijna) klaar met touren

23 juli 2019

Na dertig jaar 'in the van' vindt hij het welletjes. CJ Ramone, de tweede en tevens laatste bassist van de legendarische punkrockpioniers The Ramones (1974-1996), is bezig aan zijn laatste Europese tour. We gaan hem beslist nog wel eens terugzien, vertrouwt hij Heaven toe, maar eerst neemt ie de tijd voor zijn gezin en zijn grote passie, motorrijden. Binnenkort is hij voor drie shows in Nederland.

En ja hoor, als in een natuurlijke reflex gaan de vuisten de lucht in. Rockaway Beach, Sheena Is A Punkrocker, Judy Is A Punk en, geschreven door Lemmy 'Motörhead' Kilmister,  R.A.M.O.N.E.S., wanneer een echte Ramone de tanden zet in een van die onverwoestbare klassiekers, kan de oprechte fan niet zo maar toekijken. Meebrullen willen we, om het hardst. Al dan niet - niet in mijn geval - in de moshpit.

Het is vrijdagavond 12 juli, locatie Poeyelheide bij het Vlaamse Lille. Daar wordt de 44ste editie van het SJOCK gehouden, 'your rock 'n' roll highlight of the year'. CJ is een van de grote namen op deze eerste festivaldag en met hem verschijnt een lading fans die zich de kans niet laat ontnemen weer even in de teletijdmachine te stappen en een hommage te brengen aan die fameuze band uit Queens, NYC waarvan alle oerleden - Joey, Johnny, Dee Dee en Tommy - inmiddels in punkrock heaven verkeren. Naast CJ houden de twee andere Ramones-drummers Markie en Richie het vuur brandend, met wisselende bandjes en allemaal met wisselend succes. Marky speelt alleen Ramones-repertoire, Richie en CJ mengen in hun sets eigen werk en Ramones-nummers. Soms slaat de balans door naar de verkeerde kant, maar hé, er is wel een echte Ramone in the house. En dat vergoedt veel zo niet alles. Want dichterbij kom je niet.

Chris Ward (53), zoals hij echt heet, is vóór zijn show in België al een tijdje in Europa. Hij speelde bas tijdens de tour van punkrockcover superband Me First And The Gimme Gimmes en was daarmee ook in Amsterdam te zien, waar hij ook even een bezoekje bracht aan Henk 'Hanky Panky' Schiffmacher. Nadat hij klaar was met zijn gastrol, verzamelde hij in Brussel de manschappen voor zijn eigen rondreis. Na een korte oefensessie trapte hij af op SJOCK. Uiteindelijk eindigt de tour 4 augustus tijdens het Rebellion Fest in het Engelse Blackpool. Tussentijds doet hij van 29 tot en met 31 juli Nederland aan. En dat is dus voor Ramones-fans voorlopig de laatste kans om hem in een club aan het werk te zien. Mede daarom houden we hem na afloop van zijn show de microfoon onder zijn neus.

Wat is de voornaamste reden om een punt te zetten achter dit muzikantenbestaan?

"Ik begon in 1989 bij The Ramones en leef dit jaar dus dertig jaar in de tourbus. Mijn lijf kan dat niet langer meer aan."

Hoe ziet je toekomst eruit?

"Ik ga zeker door met muziek maken en platen opnemen. Hoewel ik niet meer op tour ga, kom ik nog wel om te spelen tijdens festivals of bij speciale gelegenheden. Maar ik heb echt eerst tijd nodig voor andere passies. Komend voorjaar wil ik op de motor naar Alaska. En voor die tijd, na mijn afscheidstour in Australië, ga ik van New York naar San Francisco rijden. Daarnaast wil ik meer tijd voor mijn gezin. Ik heb drie kinderen en miste dit jaar al hun verjaardagen omdat ik permanent op pad ben. Ik heb mijn bijdrage wel geleverd."

Met wie moeten we nu al die Ramones-nummers zingen? Marky kan niet zingen, Richie zingt er een paar?

"Ha ha, er komt een dag dat Richie, met wie ik bevriend ben, en ik een Ramones-set gaan spelen. Het is dus, nogmaals, niet zo dat ik de muziekbusiness vaarwel zeg."

Wat is je mooiste herinnering aan de zeven jaar dat je bij de Ramones speelde?

"Het zijn vooral de gebeurtenissen buiten de optredens. Zoals met Joey in zijn appartement naar muziek luisteren. En de laatste ontmoetingen met Johnny voor zijn overlijden. Het zijn persoonlijke ervaringen, maar wel heel belangrijk in mijn leven. Dan ook natuurlijk de eerste shows in 1989, als opvolger van Dee Dee. En niet te vergeten de allerlaatste, toen Lemmy naast me stond en we samen zongen."

Heb je een favoriete Ramones-song?

"Als je dat in de verschillende fasen van mijn leven zou hebben gevraagd, noemde ik waarschijnlijk telkens een ander nummer. Maar in deze fase is het absoluut Outsider. Het is niet zo, maar het lijkt alsof Dee Dee dat speciaal voor mij heeft geschreven."

Tot slot, wat is je boodschap voor de Ramones-fans wereldwijd?

"Ramones forever!"

CJ Ramone live: 29 juli in Lola, Groningen, 30 juli in Duycker, Hoofddorp; 31 juli in Kroepoekfabriek, Vlaardingen.