Claw Boys Claw nog steeds ijzersterk

3 juli 2018

In het jongste nummer van Heaven staat een vier pagina’s tellend fotoverslag van Claw Boys Claw on the road. Wat we nog niet hadden verteld is dat hun eerder dit jaar verschenen nieuwe album ijzersterk is.

OOR-collega’s moesten even slikken toen Claw Boys Claw door Swie Tio werd uitgeroepen tot ‘de grootste Amsterdamse sensatie sinds The Outsiders’ en hij hun debuut zelfs bestempelde als ‘de allerbeste elpee ooit in Nederland gemaakt’. Dat was inderdaad wat overdreven, maar een ijzersterke plaat was het wel.

Tio kon toen waarschijnlijk niet vermoeden dat de band rond Peter te Bos en John Cameron 34 jaar later nog steeds actief zou zijn. Op hun nieuwe (It’s Not Me, The Horse Is Not Me / Part 1) klinkt nog steeds volop garagerock – luister bijvoorbeeld naar het heerlijke titelnummer –, maar er zijn ook minder onstuimige songs. Bovendien is hier en daar wat americana verweven, op een volkomen natuurlijke manier. Daardoor zijn er soms associaties met Madrugada, en met de soloplaten van Sivert Høyem.

Peter te Bos heeft inmiddels recht op AOW, maar klinkt allesbehalve bejaard, en It’s Not Me… is zowel een aanrader voor fans van het eerste uur als nieuwkomers. Sterker nog, het is een van hun allerbeste platen ooit (die mij veel beter bevalt dan bijvoorbeeld Will-o-the-Wisp en $ugar).