Concerttip: Bill Callahan

15 augustus 2019

Shepherd In A Sheepskin Vest heet het nieuwe album van Bill Callahan. Aan intrigerende titels geen gebrek in het al even fascinerende oeuvre van de Amerikaan, die zijn gelaagde folk noir tot 2007 uitbracht onder het alias Smog. Op maandag 7 oktober geeft hij zijn enige optreden in Nederland in de grote zaal van TivoliVredenburg. Heaven geeft 2x2 kaartjes weg.

Bill Callahan behoort tot een groep singer-songwriters die in de jaren negentig het predikaat lo-fi kreeg aangemerkt. Het was natuurlijk geen groep, daarvoor waren ze allemaal veel te eigenzinnig, het was meer een trend. Artiesten die de drang zich te uiten niet lieten afhangen van zoiets banaals als ‘verkoopbaarheid’. Opvallend kenmerk is dat zich bijna allemaal bedienden van een pseudoniem. Will Oldham was Palace Brothers en later Bonnie “Prince” Billy. Mark Linkous was Sparklehorse. Jason Molina was Songs: Ohia – beiden zijn inmiddels overleden. Chan Marshall is nog altijd Cat Power. En Bill Calahan was Smog, maar sinds 2007 brengt hij zijn albums uit onder zijn eigen naam.

Dat deed hij met een regelmaat van een album per één of twee jaar, maar na Dream River (2014) stokte de productie. In het Duitse Rolling Stone vertelde hij eerder dit jaar – bij het verschijnen van Shepherd In A Sheepskin Vest – dat hij zichzelf opnieuw had moeten uitvinden. Jarenlang was hij een man geweest die platen maakte, maar sinds hij in 2014 was getrouwd en vader was geworden was hij ineens ook een echtgenoot en een vader. Hij had wel vijf jaar lang bijna iedere dag aan nummers gewerkt. “Maar een liedje wordt pas echt een liedje als je het voor iemand kunt spelen, en dat lukte me lange tijd niet”, zegt hij in dat interview.

Shepherd In A Sheepskin Vest bevat twintig nummers, met veel persoonlijk getinte onderwerpen. Het album – zeer goed ontvangen door de muziekpers – is muzikaal weer wat spaarzamer vormgegeven. Callahan had voor de opnamen nog eens goed naar voorganger Dream River geluisterd en vastgesteld dat de instrumentaties te veel afleidden. Hij wilde nadruk op zijn songs. Met hem erbij als een herder in schaapskleren.

Bill Callahan live: 6 oktober in Ancienne Belgique, Brussel; 7 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht.

Voor het concert in Utrecht hebben we 2x2 tickets te geef. Maak je interesse voor 23 augustus kenbaar via redactie@popmagazineheaven.nl. Bij de loting krijgen nieuwsbriefabonnees voorrang. Je kunt je voor de nieuwsbrief aanmelden elders op de site.