Concerttip: Dom Flemons

23 mei 2019

Zondag 2 juni geeft Dom Flemons zijn enige Nederlandse optreden op zijn Europese tour in LantarenVenster, Rotterdam. Zijn repertoire omvat bijna honderd jaar aan Amerikaanse folklore, want Flemons is naast multi-instrumentalist ook muziekwetenschapper, historicus en platenverzamelaar.

In 2005 was hij medeoprichter van de Carolina Chocolate Drops, samen met Rhiannon Giddens. De band verwierf in 2010 de Grammy voor Best Traditional Folk Album met Genuine Negro Jig. Hij verliet de groep om solo verder te gaan. In maart 2018 verscheen zijn album Dom Flemons presents Black Cowboys , een eerbetoon aan de muziek, cultuur en complexe historie van de gouden periode van Amerika’s Wilde Westen. Flemons onderzoekt en analyseert een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse identiteit. Het document volgt de voetstappen van de duizenden Afrikaans-Amerikaanse pioniers die hielpen bouwen aan de Verenigde Staten van Amerika.

Flemons wordt beschouwd als een expert op de banjo, fife, gitaar, mondharmonica, percussie, quills en rhythm bones. Hij trad op met toonaangevende muzikanten zoals Mike Seeger, Boo Hanks, Taj Mahal, Old Crow Medicine Show en Guy Davis. Hij reisde de afgelopen tien jaren als muzikant door heel Amerika en ver daarbuiten, en gaf optredens met traditionele folk- en rootsmuziek.

Dom Flemons live: zondag 2 juni in LantarenVenster, Rotterdam