Concerttip: The Lasses

15 oktober 2019

The Lasses is een Amsterdams folkduo dat excelleert in samenzang. Undone is hun vierde album, en het eerste dat breder lijkt te worden opgepikt. En terecht, want het aardse lief en leed wordt zelden mooier verklankt. De releaseshow is zondagmiddag 27 oktober in Paradiso Noord.

Sophie Janna en Margot Merah kennen elkaar van de Ierse pub Mulligans aan de Amstel, waar iedere woensdagavond sessies zijn. Voor zangers en zangeressen, en iedereen die wil meezingen. Sophie: “Mensen delen daar vooral hun passie voor zingen en liedjes die verhalen vertalen.” Want dat is de essentie van folksongs, waardoor ze vaak al eeuwen oud zijn en voortdurend worden overgeleverd. Zangers passen teksten aan of voegen er nieuwe eigen strofen aan toe. Ook The Lasses hebben traditionals op hun repertoire, maar ook covers van hedendaagse artiesten – zoals Motherland van Natalie Merchant – en eigen nummers.

Tot nu deden ze alles in eigen beheer. Platen opnemen en uitbrengen, optredens regelen en alles wat er aan vastzit. Margot: “Je merkt dat het toch wat moeilijk is om aandacht buiten het eigen folkwereldje te krijgen. Mogelijk lukt het wel met Undone, waarvoor we een professional voor de promotie hebben ingeschakeld.” Over het aantal van hun optredens hebben ze nooit te klagen gehad. Sophie: “We treden veel en graag op in kerkjes en huiskamers. We zingen namelijk graag onversterkt.”

Voor het geval er toch versterking nodig is maken ze gebruik van een speciale microfoon, de Myrtle, die is ontwikkeld door Philip Graham van Ear Trumpet Lab in Portland. Margot: “Behalve dat die er prachtig uitziet, is het een microfoon die nauwelijks vervormd. We hebben Philip opgezocht in Amerika. We wilden namelijk per se de Myrtle hebben. Tegenwoordig zie je er meer artiesten mee optreden. Hij is geknipt voor akoestisch fokrepertoire.”

Sophie: “Na een optreden vragen mensen weleens of de microfoon wel aanstond. Een mooier compliment kunnen we eigenlijk niet krijgen.”

The Lasses live: zondagmiddag 27 oktober in Paradiso Noord. Undone verschijnt in eigen beheer.