Concerttip: Leyla McCalla

28 februari 2019

Geïnspireerd door het verdeelde politieke en sociale klimaat in Amerika maakte Leyla McCalla The Capitalist Blues, een album vol nummers over de psychologische en emotionele invloed van het leven ten tijde van Trump. Zo zwaar als dat in woorden klinkt, zo licht en vrolijk wordt het muzikaal opgediend. Ze mag Taj Mahal tot haar bewonderaars rekenen.

De Amerikaanse multi-instrumentaliste (cello, banjo, gitaar) en zangeres Leyla McCalla (33) is sterk beïnvloed door de Creoolse en Haïtiaanse tradities van haar van Haïti afkomstige ouders. Zelf is ze opgegroeid in New Jersey en ze woont al weer ruim zeven jaar in New Orleans. De broeierige sfeer van de Mississippi-delta klinkt ruim door op The Capitalist Blues, evenals flarden folk en vroege jazz. Voordat McCalla in 2016 haar eerste soloalbum uitbracht speelde ze geregeld mee met Carolina Chocolate Drops, met onder meer Rhiannon Giddens. Ze was ook straatmuzikant. Met haar expressieve stem zingt ze liedjes met een boodschap, die uit het diepst van haar hart komen. Haar songs zijn zowel bezield als aards humoristisch. Een bijzondere artiest.

Leyla McCalla live: 22 maart in De Warande, Turnhout; 23 in Anciënne Belgique, Brussel; 24 maart in LantarenVenster, Rotterdam; 25 maart in Bitterzoet, Amsterdam