Concerttip: Rosanne Cash

9 augustus 2019

In de schaduw van een grote eik hebben planten het moeilijk. Het zonlicht is bestemd voor hem, de koning van het bos. Zo moet Rosanne Cash zich soms hebben gevoeld toen ze als dochter van The Man In Black haar carrière opbouwde. Het is de inmiddels 64-jarige singer-songwriter goed gelukt vanaf de jaren tachtig uit de slagschaduw van haar monumentale vader te treden. Tegenwoordig zoekt Rosanne Cash (64) haar vader Johnny muzikaal steeds vaker op, bijvoorbeeld met Ry Cooder. Ze doen dit jaar optredens in de VS. Op 15 september komt Cash met haar man, gitarist John Leventhal, naar Nederland om haar album She Remembers Everything te promoten. We spreken haar telefonisch, ze is op tournee door de Verenigde Staten.

Met een kwartet albums, Black Cadillac (2006), The List (2009) – met nummers die haar vader selecteerde als essentiële countryliedjes –, The River & The Thread (2013) en She Remembers Everything (2018) heeft ze ook in Europa een serieuze fanschare opgebouwd. Ze was getrouwd met Rodney Crowel en sinds midden jaren negentig met producer, muzikant en songwriter John Leventhal. In 2015 is Rosanne Cash opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame. Ze schrijft essays voor The New York Times en Rolling Stone, ze is activiste, onder andere voor gun control, en heeft boeken uitgegeven.

Ik zag je op tv She Remembers Everything spelen op gitaar. Apart dat zo’n liedje gestript van alle instrumentatie overeind blijft. Is dat de essentie van een goed lied, dat het zich ook ontvouwt met enkel een gitaar of piano als begeleiding?

“Ik denk van wel. Het is zeker zo dat de echte singer-songwriters-liedjes ook met alleen maar gitaar hun glans behouden. De kern komt dan heel vaak bloot te leggen. Geen opsmuk, meteen naar het hart.”

Op jouw laatste album lijk je thematisch dichter bij jezelf te komen. Klopt dat?

“De muziek laveert tussen toegankelijk en complexer. Een nummer als The Only Thing Worth Fighting For ligt, denk ik, gemakkelijk in het gehoor. Maar nummers als Particle And Wave of My Least Favorite Life zijn wellicht wat minder toegankelijk op het eerste gehoor. Je moet ze een kans geven, dan zouden ze kunnen groeien.”

Dit is een deel uit het interview van Ludo Diels met Rosanne Cash. Het hele vraaggesprek is te lezen het magazine dat vanaf dinsdag 13 augustus in de (betere) bladenkiosk en platenzaak ligt.

Rosanne Cash live: 14 september in AB, Brussel; 15 september in TivoliVredenburg, Utrecht.