Congolese revelatie op Music Meeting

16 mei 2015

Mbongwana Star brengt Congolese rumba en soukous met de instelling van een indie-rockband. De groep debuteert met het sensationeel goede From Kinshasa. Zaterdag 23 mei spelen ze op Music Meeting in Nijmegen.

From Kinshasa is weliswaar een debuut, geheel onbeschreven zijn de muzikanten niet. Mbongwana Star komt voort uit Staff Benda Bilili, straatmuzikanten uit de sloppenwijken van de Congolose hoofdstad Kinshasa, die nog niet zo lang geleden in Europa furore maakte met hun energieke muziek. En vooral met hun voorkomen. Sommige muzikanten zaten in een rolstoel of verplaatsten zich op krukken. De gitaristen en songschrijvers van Staff Benda Bilili, Coco Ngambali en Theo Nsituvuidi, vormen nu de kern van de zeven mans-formatie Mbongwana Star.

Uit Congo komt de laatste jaren veel interessante muziek. De zogenaamde Congotronics, met groepen als Kasai Allstars en Konono #1, is waarschijnlijk het bekendste nieuwe stroming, die voortkomt uit een drang dingen anders aan te pakken dan de eigen ouders. Die drang kenmerkt ook Staff Benda Bilili en Mbongwana Star.

Op From Kinshasa, uitgebracht door het fameuze World Circuit-label, brengt Mbongwana Star Congolese rumba en soukous met de instelling van een Westerse indie-rockband. Waar de furieuze likembe’s (duimpiano’s) van Konono #1 hier altijd wel iets voor liefhebbers zullen blijven, klinkt het vernieuwende geluid van From Kinshasa ons veel vertrouwder in de oren. Enerzijds omdat er meer gebruik wordt gemaakt van Westerse rockinstrumenten als gitaar en drums, anderzijds omdat de gebruikte rumba- en soukousritmes ons bekender voorkomen. Het bombadeert Mbongwana Star tot een van de kansrijkste Afrikaanse bands van dit moment, een band met een sound die anders is, maar direct lekker klinkt. En dansbaar uiteraard.

Mbongwana Star live: zaterdag 23 mei op Music Meeting, Nijmegen; zaterdag 4 juli opAfrika-festival in Hertme.