Cowboy Junkies naar Nederland

5 juni 2018

Cowboy Junkies komt dit najaar voor een exclusief optreden naar Nederland. De Canadese groep maakte in 1988 naam met hun in een kerk opgenomen The Trinity Sessions. Op 19 november 2018 geeft de band een seated concert in Paard, Den Haag. De kaartverkoop start op 6 juni om 10:00 uur via www.paard.nl.

Het succes van The Trinity Sessions laat zich nog altijd moeilijk verklaren. De Canadezen waren destijds totaal onbekend en de naam Cowboy Junkies zette toch vooral op het verkeerde been. Het was geen cowboymuziek en junkies waren het al helemaal niet. Blijkbaar was er grote behoefte was aan een reflectief geluid dat eerlijk en zonder opsmuk werd opgediend. 

Op The Trinity Sessions schroefde het viertal het tempo van de nummers zo terug dat hun uit folk, blues en rock gebrouwen muziek een sound werd die miljoenen aansprak. De letharigische singer-songwriter Townes Van Zandt – die in die jaren met hen tourde – grapte weleens dat hij moeite had hun tempo aan te houden.

Het is bewonderenswaardig hoe Cowboy Junkies altijd albums is blijven maken die stijlvast zijn maar nooit routine drijven. Ook hun nieuwe album All That Reckoning schudt de luisteraar zachtjes wakker. Of het nu gaat over de fragiele toestand van de wereld of persoonlijke relaties.