Cultklassieker krijgt tweede leven

19 april 2018

Terecht opnieuw onder de aandacht, All On The First Day van Tony, Caro & John. Deze obscure, psychedelische folkklassieker uit 1972. Toentertijd in een privéoplage van honderd stuks, inmiddels een gezocht collector’s item.

Het verhaal begint in Derby, Engeland met Tony Doré en John Clark, vanaf hun elfde jeugdvrienden. Vervolgens speelden ze samen in het folkrockcircuit aldaar. Ze verloren elkaar uit het oog toen Doré in Londen ging studeren en Clark in Sheffield. Na de universiteit komen ze in 1970 opnieuw samen en delen een flat in Londen met een vriendin van Doré, Carolyn ‘Caro’ Clark (geen familie). De zelfgeschreven nummers zijn in 1972 met weinig budget primitief opgenomen op een tweesporen Ferrograph taperecorder. Multi-instrumentalist Doré schreef de songs, zong de leadvocalen en begeleidde zichzelf op onder andere akoestische en elektrische gitaar, viool, flageolet en orgel, aangevuld met zangeres Caro en John Clark op bas. All On The First Day bevat een collectie folkballads, protestsongs en psychedelische, meer rockgetinte nummers. Het geluid is relaxed, met een hippie sfeertje en een atmosferisch vrijheidsgevoel. Het refereert aan tijdgenoten als Incredible String Band, Dr. Strangely Strange en Forrest, maar waar die internationaal erkenning mochten ontvangen, daar bleven zij achter in de schemering van de obscuriteit.

In 2012 verscheen via Drag City een niet te missen, prachtig verzamelwerk onder de titel Blue Cloud, met outtakes, rareties en livemateriaal uit de periode 1972-1977. All On The First Day geeft een prachtig tijdsbeeld. Een cultklassieker.

All On The First Day van Tony, Caro & John verschijnt bij het Duitse Tapete Records