David Corley zijgt ineen

13 september 2015

Er was sprake van dat ik David Corley mogelijk zou interviewen na zijn optreden op TakeRoot. De 54-jarige Amerikaan – die qua uiterlijk veel weg heeft van voetbaltrainer Gertjan Verbeek – debuteerde vorig jaar meer dan verdienstelijk met album Available Light. Met zijn donkere bariton doet hij denken aan Tony Joe White, trouwens ook met zijn in lome rootsrock gedrenkte overdenkingen.

Het album had ik al een tijdje in huis, maar pas gisteren verdiepte ik me in het leven van Corley. Een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken, van jongs af aan bezig met muziek, maar nooit met de ambitie daar professioneel veel mee te doen, laat staan een carrière na te streven Leefde een tijdlang teruggetrokken totdat ‘zijn hart explodeerde’, zo is te lezen in de biografie op zijn site. Wake up call. Revalideren en bedenken dat hij meer van zijn passie moest maken. Het leven is immers niet oneindig. Mooi album gemaakt. Touren.

"Je moet je lichaam wel weer durven vertrouwen om zo op een podium te staan”, ging door mijn hoofd. Er was een snaar gesprongen van zijn gitaar en terwijl de technicus zich over het instrument ontfermde, zong hij de Tom Waits-cover (Looking For) The Heart Of Saturday Night met alles wat hij in zich had. Zijn stem leent zich ervoor. “Weet je wat ik niet kan uitstaan”, zei hij, “dat ik hier sta te zweten terwijl aan mijn begeleiders niet is af te zien dat ze zich inspannen.” Niet veel later zeeg hij in elkaar, net voordat hij het laatste nummer van zijn show wilde inzetten. Hij werd ter plekke gereanimeerd en naar de intensive care van het academisch ziekenhuis gebracht. Laten we hopen dat de carrière van Corley niet stopt in Groningen, daarvoor is hij te veelbelovend. Volgens de laatste berichten gaat het naar omstandigheden goed met hem.

Available Light van David Corley wordt hier uitgebracht door Continental Record Services.