Dawes stoomt door

7 maart 2012

De viermansformatie Dawes lijkt aan de vooravond te staan van een doorbraak. In juni bespeelt de band de Hollywood Bowl, in het voorprogramma van Glen Campbell.

Afgelopen maand stonden ze nog in het bovenzaaltje van Paradiso.

“Dat is enorm”, licht bassist Wylie Weber toe. “Sta je ineens voor tienduizend man. Dat hebben we dan in ieder geval bereikt.” “We zijn gevraagd”, vult toetsenist Tay Strathairn aan. “We hebben Glenn Campbell nooit zelf ontmoet, maar hij schijnt ons goed te vinden.”

De muziek van Dawes wortelt dan ook stevig in de melodieuze Californische rocktraditie van de jaren zestig en zeventig, waarin Glen Campbell glorieerde, naast grootheden als de Eagles en Crosby, Stills, Nash & Young. Jackson Browne, nog zo’n coryfee uit die tijd, is een verklaard fan en zingt zelfs een nummer mee op het vorig jaar verschenen album Nothing Is Wrong, dat vooral in Engeland hoog scoorde in diverse jaarlijstjes en ook in Heaven een lovende recensie kreeg. 

“We zijn Dawes niet begonnen om een groot publiek te willen bereiken”, zegt Wylie Weber. “Dat was althans niet de insteek. Maar ja, als de muziek blijkt aan te slaan, waarom zou je dan niet vol voor het succes gaan.”

De recensie van Nothing Is Wrong was te lezen in Heaven, september/oktober 2011. Een interview met de band verschijnt in een van de komende nummers.