De Belgische blues van Guy Verlinde

7 juli 2015

Guy Verlinde heeft als Lightnin’ Guy al zo’n zeven albums opgenomen, solo en met The Mighty Gators, waaronder een liveplaat met Guy Forsyth en een tribute voor Hound Dog Taylor. Better Days Ahead is de eerste onder zijn echte naam, wat het allemaal niet overzichtelijker maakt, maar na zeven jaar opnemen en optreden drong deze wijziging zich op, daar zijn muziek steeds persoonlijker werd, aldus de Gentse bluesmuzikant in de hoestekst.

Het album neemt een vlammende start met het titelstuk, en er wordt uit hetzelfde vaatje getapt met Wild Nights en Feel Alive, beide stevige, rechttoe rechtaan bluesrockers, zoals we van Lightnin’ Guy gewoon zijn. Verrassend genoeg zijn zowat alle andere nummers op dit album eerder wat subtieler, overtuigend gezongen met krachtige stem, fijn bluesharpspel (denk Sonny Boy Williamson) en mooie gitaarpartijen. Hier en daar horen we ook een prachtig klinkende resonator gitaar, zoals in het topnummer Sacred Ground, zonder meer het hoogtepunt van de plaat.

"Blues music for me is about the roots of our existence and how to cope with the burdens of life", aldus Guy Verlinde, en daar valt geen speld tussen te krijgen. Op Better Days Ahead heeft hij het over hoop, positieve energie en hoe om te gaan met bepaalde hindernissen in het leven. Zijn uitweg is de blues, en daar levert hij op deze plaat uitvoerig en overtuigend bewijs van. Learning How Yo Love You, een walking blues, is even sterk als het gelijknamige ballade ballade van John Hiatt, en dat is absoluut een sluitende kwaliteitswaarborg. Call On Me en The One zijn fijne, rustige liedjes die zelfs een beetje R.E.M.-invloeden vertonen. De uitstekende afsluiter Don’t Tell Me That You Love Me is evenzeer eerder ingetogen, met een kabbelend ritme, gedreven door een prachtige orgelpartij. 

'Better Days Ahead' van Guy Verlinde is verschenen op Dixiefrog.