De beste singer-songwriters: waar is Van Morrison?

16 oktober 2013

De nieuwe Heaven ligt amper in de brievenbus of de eerste reacties op de special 'De 50 beste singer-songwriters van de wereld' komen binnen. De pijn richt zich op het ontbreken van Van Morrison. Die pijn hebben we niet weg kunnen nemen door hem op te nemen in de lijst van meest discutabele afvallers.

Hub Urlings mailt ons: "Allereerst mijn waardering voor het uitgebreide item over de beste singer-songwriters. Zo'n top 50 blijft altijd een heikele onderneming. Iedereen heeft zijn persoonlijke favorieten. Ik zie er gelukkig veel van terug in jullie top 50. Wat mij betreft twee echt onvoorstelbare missers:

1.Van Morrison. De uitleg over het ontbreken van zijn naam in het voorwoord is volstrekt onvoldoende, een randgeval durven jullie hem zelfs te noemen! We hebben het hier over een fantastische singer en een geweldige songwriter. Een Stephen Stills staat op 36, ik noem maar een naam. Een groot aantal fantastische platen, ik noem enkel Astral Weeks, Veedon Fleece en Moondance, heeft hij op zijn naam staan. Zou eigenlijk zonder discussie tussen een Leonard Cohen en een Joni Mitchell moeten staan.

2.Wat Nederland betreft: De naam van Ad Vanderveen is in geen velden of wegen te bekennen. Een rasechte singer-songwriter, schitterende cd’s, lovende kritieken (Jan Donkers noemt hem onze beste singer/songwriter), optredens in binnen- en buitenland. Naast zanger en liedjesschrijver is hij ook nog een uitmuntend gitarist! Het leuke van zo'n artikel is dat het bij velen allerlei reacties oproept: je herkent veel, mist van alles, emoties worden opgeroepen, soms word je zelfs even boos! Anderzijds duik je weer in je platenverzameling om de genoemde en geroemde cd's weer eens te draaien. Nogmaals bedankt voor dit uitgebreide, uiteenlopende reacties oproepende artikel in een zoals altijd prima verzorgde editie van Heaven!”

Ook Aart van Hoften mist Van The Man:

“Op de allereerste plaats de complimenten voor jullie prachtige magazine. Elke keer weer een feest als het blad door de brievenbus ploft. Natuurlijk moet ik reageren op jullie artikel ‘De 50 beste singer-songwriters van de wereld’.

Over de nummer 1 natuurlijk geen discussie, en met de overige 49 kan ik mee leven, voor ieder muziekliefhebber zal dat verschillen. Maar er ontbreekt er natuurlijk één: Van Morrison, iemand die zeker bij de eerste 5 hoort te staan.

Ik denk dat meer dan de helft van de door jullie genoemde artiesten in de lijst schatplichtig is aan Van Morrison. Vraag aan de meesten, ook Bob Dylan, wie hun favoriete singer-songwriter is, en de naam van Van Morrison zal het vaakst vallen. Ik denk dat Astral  Weeks het ultieme singer-songwriter album is.

Is soms de persoon Van Morrison de reden om hem niet in de lijst te zetten? Als het is gebeurd om reacties van de lezers op te roepen, is de opzet geslaagd."