De beste singer-songwriters: wisselen!

23 oktober 2013

De vijftig beste singer-songwriters selecteren is geen probleem. Maar die honderd of meer niet selecteren, dat schrijnt. Vooral als supporters langs de lijn schreeuwen dat we toe zijn aan vervangingen.

“Op nummer 49 kom ik Joan Armatrading tegen”, mailt Mieke Stoel-Meijs. “Nooit geweten dat zij tot de singer-songwriters wordt gerekend. Waarom zij wel in deze top 50 en bijvoorbeeld Chip Taylor en Robert Fisher niet?” Ze mist ook Woody Guthrie bij de voorlopers, maar daarin vergist ze zich, die staat er wel degelijk bij. Vijftig is niet zo veel, maar nog altijd meer dan je denkt. Verder meldt ze: “Als jullie het artikel de titel ‘De 50 beste singer-songwriters van de wereld’ meegeven, dan zou je toch verwachten dat jullie ook echt de singer-songwriters van de hele wereld onder de loep zouden hebben genomen. Er wordt echter niet één bijvoorbeeld  Frans- of Duitstalige singer-songwriter genoemd. Ik neem aan dat die er wel zijn, maar buiten jullie gezichtsveld (interesse) vallen.” Punt gemaakt.

Bert Aanstoot uit Utrecht kan zich wel vinden in de top tien, “zij het dat ik de volgorde behoorlijk zou aanpassen. Maar bij jullie nummers 11-50 zet ik vele vraagtekens. Naast de door jullie zelf al genoemde afvallers - keuzes waarmee ik het vaak niet eens ben - mis ik de volgende namen: Judy Miller, Neil Diamond, Ray Davies, Iris DeMent, Fred J. Eaglesmith, Joe Henry, Dayna Kurtz, Nick Lowe, Iain Matthews, Don McLean, Nathalie Merchant, Tom Russell, Chip Taylor, Eric Taylor en Tony Joe White. Zijn deze mensen echt minder dan Elliott Smith, Nancy Griffith (toch vooral een vertolkster van andermans werk), John Martyn, Tori Amos, PJ Harvey, Ron Sexsmith, Suzanne Vega (waarom staat zij in vredesnaam zo hoog?) en Laura Nyro.”

Vooral de uitverkiezing en hoge klasseringeren van Laura Nyro en Susanne Vega roept reacties op. Terwijl de samenstellers juist over deze vrouwen vrij stellig waren. Ook de hoge plek van Kris Kristofferson roept verbazing op. Jos Holtslag verwijt ons – lichtjes hopen wij – dat we ons niet aan onze uitgangspunten houden. “Jullie schrijven: ‘Om het een beetje werkbaar te houden kozen we voor zangers/zangeressen die overwegend solo optreden of in ieder geval in staat zijn hun materiaal zonder band overeind te houden, én opereren binnen de genres folk, roots, country, jazz en world’. Volgens hem voldoen Kate Bush en Stephen Stills daar niet aan. “Kate Bush lijkt me geen folk, roots, country, jazz en world en zal moeilijk in staat zijn haar muziek zonder band overeind te houden. En bij Stills wordt als standaardalbum wordt juist een bandalbum genoemd, Manassas, waarvan zes songs zijn geschreven in samenwerking met/door anderen, dus hoezo songwriter?” Van Laura Nyro en Kris Kristofferson heeft hij nog nooit iets gehoord, “waar dan ook!”

Maarten Stoel moet helemaal niets hebben van onze lijst. “Deze lijst doet me denken aan het gemiddelde werkstuk van een middelbare scholier die zijn informatie heeft gescoord via Wikipedia of de Oor-muziekencyclopedie. Als lezer en verzamelaar van goede muziek heb ik geen behoefte aan deze manier van beoordelen. Immers, muziek en muzikanten kun je niet met elkaar vergelijken. Ze verdienen dan ook geen rugnummers. Weg met die onzinnige lijstjes, de Top 2000, eindejaarslijstjes en publieksprijzen. Muziek behoort niet in lijstjes, muziek is vrijheid en ‘het beste’ is alleen voor God de Vader.” We wensen hem sterkte de komende weken.

Wilt u reageren op dit blog of de lijst van 50 beste singer-songwriters? Mail naar louis.nouws@gmail.com. De aflevering van Heaven met de beste singer-songwriters is te koop in de (betere) kiosk of te leen bij de (betere) muzikale buurman.