De flamenco van Luna Zegers

12 januari 2017

Met alle aandacht die Eurosonic/Noorderslag in Groningen van popminnend Nederland vraagt, zou je haast vergeten dat dit weekend nog andere mooie muziek te horen is. Zo start de Flamenco Biënnale met op zaterdag de albumpresentatie van Luna Zegers, die als eerste niet-Spaanse afstudeerde als flamenco-zangeres aan het conservatorium in Barcelona.

Entre dos Mundos’ (Tussen twee Werelden) heet haar debuutalbum, waarvoor Luna Zegers zelf de teksten schreef. Bovendien tekende voor de composities en arrangementen. Zegers zingt over verdriet, verlies en hernieuwde levenslust. Het zijn diep persoonlijke verhalen uit haar bewogen leven. Ze beweegt zich daarbij als een vis in het water tussen verschillende werelden: tussen Spanje en Nederland, tussen jazz, haar eerste liefde als zangeres, en flamenco.

Zegers vertrok een paar jaar geleden vanuit het Brabantse Overloon naar Spanje om helemaal opnieuw te beginnen. Haar voornaam Lonneke werd Luna, omdat ze zo gemakshalve vaak werd genoemd. De flamenco kwam niet zomaar op haar pad, vertelde ze bij haar afstuderen aan NOS-correspondent Jessica van Spengen. Ze werd geraakt door de flamenco, bevangen bijna. Ze had in een paar jaar tijd haar vader, zusje en moeder verloren. Maandenlang had ze aan hun ziekbedden gezeten. De van oorsprong Andalusische klaagzang sloot aan bij haar gevoelens. “Ik zocht een oerschreeuw om mijn verdriet te kunnen uiten en die vond ik in de flamenco.”

Luna Zegers live: zaterdag 14 januari 20:30 uur in RASA, Utrecht; zondag 15 januari 19:00 uur in Korzo, Den Haag.

De Flamenco Biënnale Nederland is een tweejaarlijks internationaal muziek- en dansfestival. Van 13 januari tot en met 29 januari 2017 toont het de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt het eigenzinnige makers, grote sterren en jong aanstormend talent.