De grote sound van het Bauer-orkest

4 december 2016

Het Bauer-orkest met zijn grote geluid past eigenlijk niet in clubzaaltje als EKKO in Utrecht. Dit is popmuziek zoals je zelden hoort of ziet. Het ensemble rond Berend Dubbe – twee gitaristen, een bassist, een drummer, een blazer en twee toetsenisten – herschept live de orkestrale sound van het nieuwe Bauer-album Eyes Fully Open.

Zo veel vintage gear zie je niet vaak op een poppodium. In EKKO zijn extensies aangebracht om minimoogs, mellotron, elektrische piano’s, samplers, computers, pedalen en wat al niet meer kwijt te kunnen. En dan nog staat de saxofonist/klarinettist in een donker hoekje zijn bijdragen aan het geluidslandschap te leveren.

Centraal staat Berend Dubbe alias Bauer, als zanger en voorman tegen wil en dank. Want eigenlijk is muziek maken in zijn eigen huisstudio zijn lust en zijn leven. Maar je ziet hoe hij geniet van het feit dat zijn muziek op het podium tot volle bloei komt. En allengs groeit hij ook in zijn rol van middelpunt, met zijn droge humor en de drang er echt iets van te maken. Links voor hem staat een oude Roland sampler, die nog Zipschijfjes slikt – een opslagmedium uit het begin van deze eeuw –, en rechts een minimoog.

Ook toetsenist Maarten Helsloot – de muzikale leider van het gezelschap – heeft een minimoog onder handbereik en een mellotron, de avant–synthesizer die de jaren zestig progrock en psychedelica mogelijk maakte. Het intro van Strawberry Fields Forever bijvoorbeeld. “Maarten heeft dit allemaal live mogelijk gemaakt", bedankt Dubbe zijn kompaan. “Ik was na alle jaren dat ik aan het album heb gewerkt soms vergeten welke akkoorden ik had gebruikt.”

Zulke complexe popmuziek als het Bauer-orkest speelt – met gepast gebruik van samples – kan alleen als er strak wordt gespeeld. Toch klinkt de muziek allesbehalve als gehesen in een keurslijf. Het groovet en ronkt, het fluistert en betovert. Dit is muziek die een veel groter podium verdient – letterlijk maar vooral figuurlijk.

Raadpleeg voor de speellijst www.bauertheartist.com. Het album Eyes Fully Open is uitgebracht door Basta. In het komende nummer van Heaven, dat 16 december verschijnt, staat een interview met Berend Dubbe.