De ijdelheid van Eric, Roosmarijn en Giel

22 augustus 2014

Kijken in de Ziel is mooie televisie. Wat een goede interviewer is die Coen Verbraak. De journalisten die nu aan beurt zijn – na onder anderen psychiaters, advocaten en captains of industry – leggen bij hem hun ziel werkelijk bloot.

Het is jammer dat Henk Hofland niet bij de twaalf journalisten zit die zich laten ondervragen. Hij is 'Journalist van de (vorige) Eeuw', een vakman pur sang. Ik had hem liever gezien dan Johan Derksen. Niets ten nadele van de laatste, maar sportjournalistiek is toch een wat vreemde eend in het reporterswak. Om over de vreemde vogel muziekjournalist nog maar te zwijgen. Maar die ontbreekt – terecht. Alhoewel, hoe onthullend of onthutsend zouden de antwoorden zijn geweest op kwesties als: "Hoe onafhankelijk ben je eigenlijk?" "Mag je alles vragen wat je wil?" "Bepaal je je eigen agenda?"

Misschien heeft Henk Hofland voor de eer bedankt – niet iedereen wilde meewerken. Hij lijkt me niet iemand die zo nodig nog op de voorgrond moet. Zijn podium is de column die hij wekelijks in NRC Handelsblad schrijft onder het pseudoniem S. Montag. Kleine observaties over grote veranderingen die de afgelopen decennia in ons land hebben plaatsgevonden. Laatst schreef hij over de oprichting van de TROS in jaren zestig en de culturele revolutie die dat teweegbracht. “Voor de toenmalige culturele elite was het een bewijs dat het met de Nederlandse beschaving nu definitief bergafwaarts ging. Er kwam een nieuw werkwoord: vertrossen.” Dat sloeg op amusement zonder enige diepgang. Een trend die zich – vooral op televisie – heeft doorgezet.

Hofland signaleert een nieuwe culturele revolutie. Ongestoord naar muziek luisteren op de radio is er niet meer bij. “Wat is dat een ellende, die presentatoren die allemaal leuk en vrolijk uit de hoek willen komen.” Wie afgelopen weekend naar de reportages op NPO 3 over Lowlands heeft gekeken, moet Hofland's noodkreet uit het hart gegrepen zijn. Misschien moeten we Coen Verbraak eens in de zielen laten kijken van de Eric Cortons, de Roosmarijn Reijmers en de Giel Beelens? Veel dilemma’s zal hij er niet aantreffen, denk ik. Wel veel ijdelheid, heel erg veel ijdelheid.

Kijken in de Ziel: maandagavond op NPO 2.