De indrukwekkende Richard Thompson

1 augustus 2014

Van de eerste keer dat ik Richard Thompson zag optreden weet ik nog dat hij een verpletterende indruk op me maakte. Het was in de grote zaal van Paradiso, jaartal ben ik vergeten, zoals verder vrijwel alles wat zich die avond afspeelde. Maar in mijn herinnering verving Thompson een gebroken snaar, terwijl hij doorspeelde of er niets aan de hand was. Die herinnering kan een verdichtsel zijn, maar ook gewoon waarheid. Want de Engelsman, die al jaren in Amerika woont, is een fenomenaal gitarist.

Rond die tijd moet ik ook het drie cd’s tellende boxje Watching The Dark; The History Of Richard Thompson hebben verworven. Een prachtig overzicht van zijn toen al indrukwekkende oeuvre, met nummers van Fairport Convention, van zijn jaren met zijn (ex-)vrouw Linda en solo. Akoestisch en elelektrisch, live- en studioversies. Daar stonden onvoorstelbare gitaarsoli op. Als gewezen hardrockfan was ik in dat opzicht wel wat gewend, maar wat Thompson liet horen oversteeg soms gewoon mijn fantasie – als luchtgitarist. Snel spelen, dat kunnen er velen, mooi spelen ook. Maar noten – en emoties – vinden die voor anderen verborgen blijven, dat is voor weinigen weggelegd.

Donderdag 7 augustus doet Richard Thompson een eenmalig soloconcert in Nederland in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer. Met het zojuist verschenen Acoustic Classics op zak, waarop hij veertien klassiekers uit zijn repertoire opnieuw heeft opgenomen. Het recyclen van eigen materiaal, daar wordt door menig criticus wat laatdunkend over gedaan. Zo ook in de jongste editie van Heaven die half augustus verschijnt. Maar de recensent van dienst moet toegeven: ‘Wat niet wegneemt dat Acoustic Classics overkomt als een perfect solo-recital, dat Thompson doet kennen als een grootmeester: als songwriter, gitarist en zanger. (…) voor wie nooit eerder diep in zijn repertoire is gedoken, biedt Acoustic Classics wel een van de beste introducties tot het werk van een muzikant die inmiddels een levende legende mag heten.’

Daar kan ik aan toevoegen: Hoe goed u Richard Thompson ook denkt te kennen van zijn albums, live is hij nog vele malen indrukwekkender. Benieuwd of hij ook dit keer een snaar vervangt.

Watching The Dark; The History Of Richard Thompson (Rykodisc 1993) is nog altijd verkrijgbaar.