De man achter de Mega Platen & CD Beurs

17 november 2011

‘Ze zeggen dat die goeie ouderwetse platenwinkel niet meer bestaat. Nou, hij bestaat wel: de Platenbeurs.’ Organisator Cas Bosland (56) en zijn collega Marjolein Lubbers (46) hebben het jaar door een dagtaak aan ’s werelds grootste Platen- en Verzamelaarsbeurzen, in Utrecht, in april en november. De 500 stands van de Mega Platen & CD Beurs bevatten voor 80 procent platen, vinyl dus. Organisator Cas Bosland heeft ‘de plaat’ zien verdwijnen ten gunste van de cd en weer zien terugkomen.

Leg ‘die goeie ouwe platenzaak’ eens uit.

“Mensen komen naar de Platenbeurs om te kopen, te ouwehoeren, te vergelijken, met elkaar te praten. Dat deden we vroeger in de platenzaak. Dat is veel leuker dan downloaden en voor een beeldscherm zitten met een creditcard bij de hand.”

Jullie doen allebei de beurzen. Hoe is dat begonnen?

“Ik ben civiel ingenieur. Ja, echt. Sinds 1985 organiseerden wij al platenbeurzen. In 1992 had ik het helemaal gehad in de weg- en waterbouw en hebben Marjolein en ik hiervan ons beroep gemaakt. Sinds 2006 doen we op verzoek van eigenaar VNU ook de Verzamelaarsbeurs. Dit is onze 36e keer in de Jaarbeurs.”

Hoe pak ik mijn zoektocht verstandig aan tussen 500 stands en 11.000 bezoekers?

“Bepaal vooraf wat je wilt vinden. Op onze site vind je de plattegrond van de beurs, de dealers en wat ze verkopen. Dan heb je een aardig idee waar je op af moet. Op de site vind je ook het hele programma, bijvoorbeeld wie wanneer waar in de vijf hallen komt signeren.”

Stel, ik wil niet kopen maar verkopen, al mijn platen uit de jaren zestig en zeventig. Hoe pak ik dat aan?

“Je gaat de handelaren in jouw categorie af en vraagt of ze belangstelling hebben. Dat kost tijd, want als je het eens wordt, moet je ze nog afleveren. Je kunt ook zelf een stand huren, zoals dj Eddy de Clercq heeft gedaan. Die deed een deel van zijn verzameling weg. Mocht je op de beurs van april 2012 willen staan, regel dat dan al begin volgende week, anders ben je te laat. We hebben nu een wachtlijst van 100 dealers.”

Wat verzamel je zelf?

“Muziek die ik mooi vind, op vinyl. Ik heb ongeveer 4000 elpees. Voor mij is van de Beatles bij wijze van spreken de witte dubbelaar genoeg. Van de Stones heb ik twee elpees, de eerste en Some Girls. Ik zoek veel in de americanahoek. En ik verzamel cultfilmposters.”

Wat is je mooiste aankoop ooit op je eigen beurs?

“Oei. We hebben er zo veel gedaan. Ik was heel blij met de originele persing van de International Submarine Band. Die honderd gulden had ik er graag voor over.”

Voor een solide voorbereiding!