De ontroering van Soap&Skin

19 april 2019

Voor mij was From Gas To Solid/You Are My Friend van Soap&Skin, de artiestennaam van Anja Plaschg, een van de mooiste albums van 2018. Zeker het meest intrigerende. Want de Oostenrijkse smeedt een duizelingwekkend amalgaam uit genres die anderen in een spagaat laten: klassiek, gothic, electro, kerkzang, torch songs en folk. Waarbij ze me ook nog ontroert. Morgenavond speelt ze in Paradiso Noord

From Gas To Solid/You Are My Friend is haar derde album. Het debuut Lovetune For Vacuum (2009) en Narrow (2012) doen het vooral in haar thuisland verrassend goed, wat opmerkelijk is want de muziek van de eigenzinnige artiest is niet alledaags. Björk’s album Debut inspireert Anja Plaschg (29) als jonge tiener zelf te gaan schrijven. Ze groeide op met piano en viool, maar voordat ze echt voor de muziek kiest begint ze eerst aan een opleiding aan de kunstacademie. Een multitalent, want naast muzikant en beeldend kunstenaar is ze ook actief als actrice en model. “Ik zie mezelf nog altijd niet als een doorsnee muzikant. Na Narrow moest ik zelfs afstand nemen van hele circus dat er aan vastzit, de business, de promotie, het touren. Ik was een tijd niet zeker of ik ooit nog een album zou uitbrengen. Ik wilde me verder ontplooien. Ik heb nog wel muziek geschreven voor films en theater, acteerklussen gedaan en modellenwerk. En ik heb meegedaan aan het project Tribute To Blackstar van stargaze. Het is in ieder geval niet zo dat ik gedurende de zes jaren tussen Narrow en het jongste album niets heb gedaan. Integendeel.”

We spreken elkaar via Skype. Ze formuleert wat stroef in het Engels, maar als ik voorstel over te schakelen op Duits, doet ze dat toch niet. Het is niet alleen de vreemde taal die haar dwingt tot omzichtigheid, het is ook haar manier van denken. Op From Gas To Solid/You Are My Friend zingt ze overigens in het Engels.

“De afgelopen jaren waren moeilijk en zwaar op persoonlijk vlak. Ik moest mijn leven opnieuw inrichten. Uit ervaring weet ik inmiddels dat muziek me helpt om uit zo’n donkere periode te komen, dus besloot ik me te focussen op het maken van een album. Ik hoor nu van mensen dat ze mijn muziek lichter en hoopvoller vinden klinken dan voorheen. Ik was in ieder geval op zoek naar meer dan troost en hoop voor mezelf. Ik wilde de energie die vrijkwam ook gebruiken om me te verbinden met de buitenwereld. Vandaar de ondertitel You Are My Friend.” 

Ik vertel haar dat sommige nummers op het album me diep raken, zonder dat ik direct kan aangeven waardoor. “Yes, yes”, reageert ze enthousiast. “Dat is precies waar ik op uit ben. Muziek heeft zo veel meer lagen en inhoud dan de tekst. Overigens verwoord je wat ik zelf ook ervaar als ik muziek maak, want ik werk heel intuïtief.  Het intellectuele deel komt later, wanneer je probeert te verklaren waarom je iets op die manier schreef of zong. Ik kan het in ieder geval nooit meteen onder woorden brengen. Ik heb wel geleerd te vertrouwen op mijn intuïtie, zeker in de manier waarop ik muziek maak.”

Soap&Skin live: 20 april in Paradiso Noord, Amsterdam.