Via de Oude Koudekerkseweg naar Amerika

30 maart 2017

Jan Piet (JP) de Klerk uit Middelburg heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Inmiddels is hij de vijftig gepasseerd. Naast zijn onderwijsbaan heeft hij een muzikale passie, die hij al bewezen heeft met eigen bands als De Niro, FINITO en JP & The Seeger Session Band. Daarnaast gaf hij les aan gitaristen als gitaristen Angelo de Rijke (Anouk, Guus Meeuwis) en Roman Huijbreghs (Navarone). In april verschijnt zijn eerste soloplaat: Old Cold Church Road. Dicht bij huis. In zijn eigen woonkamer.

Seeger Session Band

"In 2007 kwam de plaat We Shall Overcome: The Seeger Sessions van Bruce Springsteen uit. Ik hoorde de plaat voor het eerst in de auto met Roman op weg naar de auditie voor het Conservatorium in Amsterdam. De muziek die ik hoorde bleef in mijn hoofd zitten. Ik zocht alles op en wist toen: dit is wat ik wil: een ode aan Pete Seeger. Ik heb mensen benaderd en zo is JP & The Seeger Session Band ontstaan. In het begin deden we veel festivals. Ik kreeg al snel een telefoontje van Peter Boone uit Domburg die een theatertournee voorstelde. We hebben inmiddels een tweede show en hebben opgetreden in Nederland, Denemarken en Noorwegen. Dit jaar sluiten we onze tweede theatertournee af en volgend jaar lassen we een sabbatical in. Wat ik van dit project heb geleerd is dat ik een show kan dragen en in het theater mijn verhaal kan doen. Maar ik heb ook veel kennis van oude Amerikaanse muziek opgedaan en de kunst van het maken van een liedje, de zeggingskracht van een liedje beter onder de knie gekregen."

Old Cold Church Road

"Een paar jaar geleden begon ik weer eigen liedjes te schrijven. Een titel voor de plaat was niet moeilijk: de Oude Koudekerkseweg oftewel Old Cold Church Road. Hoewel ik singer-songwriter ben, klinkt de plaat als een bandplaat. Dat komt omdat ik bijna altijd nummers maak met een band in mijn hoofd. De thema's liggen allemaal dicht bij huis. Mijn huis, gezin en de dingen die impact hebben op mijn leven zoals de aanslag in Brussel. Angelo de Rijke vertelde me dat hij het mailadres had van Martin Pradler, een vooraanstaand mixer/technicus uit Amerika, die heeft meegewerkt aan platen van onder anderen Ry Cooder en John Mayer. Ik mailde hem. 'Ik wil hier graag aan meewerken. Laat maar weten wat je van mij verwacht', antwoordde hij. 'Sounds awesome', schreef hij zelfs. Samen met hem hebben we alle mixen goed doorgenomen en de puntjes op de i gezet."

Dust

"Nadat de nummers voor mijn waren opgenomen, opnieuw ingespeeld en gemixt waren, begon ik na te denken over wat er op de hoes van de plaat moest komen. Voor mijn gevoel moest het een oude foto zijn met daarop de Oude Koudekerkseweg. Op internet vond ik al snel een foto uit 1890 waarop mijn huis stond. Op de weg een ventje van een jaar of tien op klompen. En dan ga je denken: wie is dat, wat doet hij? En dan komt er een liedje: Dust. Als je dat mannetje op die foto ziet staan, dan zie je de straat, dat huis, dingen die bekend zijn. Maar dat mannetje is weg en zo gaat dat ook met ons. We zijn op een gegeven moment verdwenen, stof. Een paar jaar geleden is mijn vader overleden en dan kom je in een levensfase te zitten dat je over sterfelijkheid gaat nadenken."