De rusteloze ziel van Mitch Rivers

23 maart 2018

Vandaag verschijnt Easy Way Out, de eerste single van Mitch Rivers (27), voorbode van zijn later dit jaar te verschijnen debuutalbum. Je zou Mitch overigens kunnen kennen van Joe Madman and The Sidewalkers, want hij was de zanger/gitarist van dat vuig spelende powertrio.

Met de single en het bij V2 te verschijnen album slaat Mitch Rivers - zijn geboortenaam laat hij liever in het midden – een ander muzikaal pad in. “Joe Madman was harde psychedelische rock, met weliswaar veel uiteenlopende invloeden van Westcoast tot Ennio Morricone, maar vooral ruig en denderend. We waren wars van commercie. De lange nummers op ons debuutalbum The Call Of Joe waren nou niet bepaald geschikt voor de radio. Maar ik schreef ook nummers die ik in de band niet kwijt kon. Waar ik als Joe Madman de frustraties van me afschreeuwde, maakte ik als Mitch Rivers liedjes waarin me kwetsbaar voelde. Het waren appels en peren.”

Toen het met de band steeds stroever ging lopen, door diverse oorzaken, en hij geen zin meer had alleen de kar te trekken, besloot hij die pop- en folkkant serieus op te pakken. Het liep gelijk op met het gevoel dat het leven in de grote stad te hectisch was geworden, hem teveel opeiste. Mitch Rivers, oorspronkelijk uit Alphen aan de Rijn, woonde jaren in Rotterdam. Inmiddels is hij naar Haarlem verhuisd. “Ik was op zoek naar rust en vergeleken met Rotterdam is Haarlem een oase van kalmte. De stad is veel kleinder, de duinen zijn vlakbij.”

Ondertussen maakte hij met zangeres Tess van der Zwet en gitarist Stefan Wolfs onder de naam Belle of Louisville een aantal ep’s met warmbloedige delta- en countryblues. Er zijn ook vriendschappelijke banden met The Dawn Brothers, rootsrockers uit Rotterdam. Voor zijn soloalbum werkte hij samen met producer Pablo van de Poel, gitarist van DeWolff. “Ik ken Pablo al heel lang. DeWolff en Joe Madman putten uit dezelfde bronnen. Ik kom graag in zijn studio om dingen op te nemen en we helpen elkaar waar we kunnen.”

De titel van het debuutalbum laat Mitch Rivers voorlopig nog in het ongwisse. “Hij verwijst naar de muziek en mijn haat/liefdeverhouding met de stad. Onder de pastorale insteek sluimert een rusteloze ziel.”

Mitch Rivers live: zondag 1 april op Paaspop, Schijndel