De sprookjesachtige Julia Holter

11 juni 2014

Julia Holter (29) is misschien niet de bekendste zangeres ter wereld, zoals TivoliVredenburg op zijn site vermeldt, maar wel een van de interessantste van dit moment. De Amerikaanse singer-songwriter combineert elektronica, folk, IJslandse elfjesmuziek en jazz tot een intrigerende, magisch barokke sound, met als meest betoverende elementen toch wel haar stem en frasering. Het wonderbaarlijke resultaat klinkt even conceptueel als emotioneel. Op het vorig jaar uitgebrachte Loud City Song doet ze soms denken aan Kate Bush, Laurie Anderson en Joanna Newsom.

Heaven sprak met haar: “Ik was een jaar of acht toen ik opeens per se piano wilde leren spelen. Geen idee waarom, want ik kom nu niet bepaald uit een muzikaal nest. Mijn ouders waren academici, al speelde mijn vader voor zijn hobby wel akoestische gitaar. Hij heeft zelfs een keer Peter Seeger op het podium begeleid, maar dat kwam eigenlijk omdat hij toentertijd bezig was met de geschiedschrijving van de Amerikaanse arbeidersbeweging en daar hoort het bestuderen van de folkmuziek natuurlijk bij. Hoe dan ook, ik kreeg een piano en ik mocht op les.”

“In klassiek piano ben je ofwel uitmuntend ofwel middelmatig. Helaas bleek ik hooguit competent, wat niet wegnam dat ik er enorm veel plezier aan beleefde, vandaar dat ik er stug mee door wilde gaan. Mijn ouders zochten een middelbare school voor mij uit waar ze ook het vak muziektheorie gaven. Die lessen stimuleerden mij zelf stukken te gaan schrijven, wat weer mijn interesse wekte voor notenschrift en compositieleer, waardoor ik zonder verder nadenken koos voor een conservatoriumstudie.”

Een uitgebreidere versie van het interview staat in het tijdschrift Heaven dat half juni in de kiosk ligt (of op de mat bij abonnees). Op maandag 7 juli staat Julia Holter in TivoliVredenburg, Utrecht.