De tien mooiste gitaarsolo’s

16 oktober 2015

In mijn oren is de gitaarsolo in Waves Of Fear op het album Blue Mask (1982) van Lou Reed de indrukwekkendste die ik ken. Is het eigenlijk wel een solo? Het is eerder een eruptie van geluid. Beklemmender kan een gitaar haast niet klinken. Iedere keer als Robert Quine halverwege Waves Of Fear zijn snaren bewerkt om de golven van angst te verklanken, beneemt hij me de adem. Zijn solo is onontkoombaar als de angst zelf. Mooi zou ik hem niet meteen willen noemen, maar wat is mooi, daarover kun je eindeloos twisten als het gitaarsoli betreft.

Zo vind ik de in slow motion gespeelde gitaarnoten van Mike ‘Tubular Bells’ Oldfield in het titelnummer van Kevin Ayer’s Whatevershebringswesing (1971) eveneens fenomenaal. Ook die suggestie haalde de selectie niet van de Heaven-rubriek De Tien met dit keer als onderwerp: de mooiste gitaarsolo’s. Wanneer het blad vandaag of morgen bij de abonnees op de mat valt, mag het het redetwisten wat ons betreft beginnen. We verwachten uw reacties op redactie@popmagazineheaven.nl.

Verder in het nieuwe nummer interviews met onder anderen Susan Tedeschi van de Tedeschi Trucks Band, Lianne La Havas, Bewilder, Ane Brun, Los Lobos en Gretchen Peters, die vanaf 20 oktober door ons land tourt. Op 24 oktober speelt ze op Ramblin’ Roots in het Utrechtse TivoliVredenburg, met verder onder anderen Sonny Landreth en Eilen Jewell, die ook in het nieuwe nummer aan het woord komen. Voor meer inhoud, zie hiernaast rechts.

Veel leesplezier!