De ultieme Frank Sinatra

1 juni 2015

Van Frank Sinatra zijn tal van verzamelalbums in omloop. Maar die betreffen altijd één of hooguit twee van de vier periodes waarin zijn loopbaan valt onder te verdelen: eerst als zanger van bigbands (1939-1942), daarna als soloartiest bij Columbia (1943-1952), vervolgens bij Capitol (1953-1962 en 1993-1994) en ten slotte de platen die hij opnam voor Reprise (1960-1988).

Voor het eerst is Universal erin geslaagd de beste – of in ieder geval dan toch de bekendste – nummers uit al die periodes op bijeen te brengen op vier cd’s. En dat is dan eigenlijk weer te weinig om een écht uitputtend overzicht te geven van Sinatra’s verbluffende oeuvre. Wat mij betreft blijven daardoor Sinatra’s artistieke hoogtijdagen enigszins onderbelicht: de periode waarin hij indrukwekkende albums opnams als In The Wee Small Hours, Where Are You en No One Cares. Albums waarop te horen is hoe hij als geen ander andermans nummers – hij immers hoogstzelden zelf – naar zich toe kon trekken.

Zijn commerciële hoogtepunten lagen daarna: de jaren waarin Sinatra de vele liedjes vertolkte waarmee hij nog altijd wordt geassocieerd: hitklassiekers als Strangers In The Night, My Way en New York, New York. De weer daarop volgende periode met albums als Duets I en II, slaat deze box terecht over, want alleen zo blijft Frank Sinatra in de herinnering voortleven als de beste zanger van de vorige eeuw, die dit imposante carrièreoverzicht.